fbpx
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

DODJELJUJU SE SREDSTVA FONDA ZA SOLIDARNOST: Ministarstvo objavilo javni poziv, barata s 800 milijuna kuna! Evo kako do pomoći

Autor: Matea Vidić

Ministarstvo kulture i medija objavilo je Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije iz sredstava Fonda solidarnosti Europske unije.

Potpora je to koja će se dodijeliti za pripremu projektne dokumentacije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine i provedbu mjera koje obuhvaćaju izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja te radova obnove s ciljem provedbe mjera zaštite, kao i sve hitne radnje poduzete od dana potresa, tvrdi Ministarstvo.

“Pozivom će se nadoknaditi sredstva za provedene hitne mjere zaštite, usluga utvrđivanja stanja, izrade snimki zatečenog stanja i izrada dokumentacije za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu te izvođenje radova osiguranja i stabiliziranja kulturne baštine kao mjere zaštite i očuvanja”, dodaju.

Pojašnjavaju potom i kako mjere zaštite po ovom programu podrazumijevaju kratkoročne mjere, sanacije štete od potresa, sprječavanja nastajanja daljnjih šteta na kulturnom dobru, osiguranja zdravlja i života ljudi i dugoročnog očuvanja svih vrijednosti kulturnog dobra.

“Prihvatljivi prijavitelji su tijela državne uprave, ustanove kojima su osnivači ili suosnivači Republika Hrvatska i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje obavljaju djelatnost u području kulture, vjerske zajednice, udruge i organizacije civilnog društva koje djeluju u području kulture, umjetnosti i medija te trgovačka društva u vlasništvu ili suvlasništvu Republike Hrvatske i/ili jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja u kulturnom dobru obavljaju negospodarsku djelatnost”, ističu.
Ukupna financijska alokacija u okviru ovog Poziva na dostavu projektnih prijedloga iznosi 800 milijuna kuna.

Poziv se provodi kao otvoreni postupak, a krajnji rok za podnošenje projektnih prijedloga je do isteka osiguranih sredstava.

Projektni prijedlog se podnosi Ministarstvu kulture i medija, putem mrežnog sustava unutar modula e-Prijavnica. Natječajna dokumentacija dostupna je na stranici Ministarstva kulture i medija te na stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova, zaključuju.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.