Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Dodijeljena sredstva za 11 projekata u okviru Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017. – 2023.

Autor: Hina

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja u srijedu je potpisan Ugovor o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost za 11 projekata koji su prihvaćeni za financiranje u okviru “Hrvatsko-švicarskog istraživačkog programa 2017. – 2023.”, izvijestila je Hrvatska zaklada za znanost.

Navedenim programom osigurat će se preduvjeti za uspješne znanstveno-istraživačke projekte kojima će se postići bliska suradnja između hrvatskih i švicarskih istraživača te prijenos znanja, vještina i tehnologija.

Vrijednost cjelokupnog programa je 4,67 milijuna švicarskih franaka, doprinos Švicarske Konfederacije je četiri milijuna franaka, a Republika Hrvatska osigurat će sufinanciranje u iznosu od 0,67 milijuna franaka.

Program je jedan od projekata koji se financiraju u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje na smanjenju ekonomskih i socijalnih nejednakosti unutar proširene Europske unije, a provode ga Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost.

Svečanost je pozdravnim govorom otvorila švicarska veleposlanica Emilija Georgieva, koja je istaknula predanost svoje zemlje unaprjeđenju sustava znanosti u Hrvatskoj.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić govorio je o ulozi Ministarstva u provedbi programa te o njegovoj važnosti za poticanje izvrsnosti u znanstvenom sustavu RH.

Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske Zaklade za znanost, akademik Dario Vretenar predstavio je Hrvatsko-švicarski-istraživački program, koji zajednički provode Hrvatska zaklada za znanost i Švicarska nacionalna zaklada za znanost.
Dodatno se zahvalio svim sudionicima u postupku odabira te čestitao odabranim istraživačima.

Mirjana Čižmešija sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, supredsjednica panela za vrednovanje, predstavila je postupak vrednovanja prijavljenih projekata na temelju kojega je od 111 zaprimljenih projektnih prijedloga za financiranje odabrano 11 najbolje ocijenjenih.

Osim voditelja projekata i čelnika njihovih organizacija, svečanosti su prisustvovali i hrvatski članovi panela za vrednovanje, predstavnici veleposlanstva Švicarske Konfederacije, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske zaklade za znanost.
Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.