Slavko Midzor/PIXSELL

DOCUMENTA NEGODUJE: Prozvali Vladu za manjak senzibiliteta spram civilnih stradalnika rata

Autor: Hina

Centar za suočavanje s prošlošću – Documenta u ponedjeljak je, negodujući jer je Ministarstvo hrvatskih branitelja odbilo zahtjev žene žrtve seksualnog nasilja u vojnom zatvoru Kuline u Šibeniku 1993. za stjecanje statusa žrtve, prozvao Vladu za manjak senzibiliteta spram civilnih stradalnika rata.

Iz Documente su priopćili kako je Ministarstvo branitelja u veljači 2017. odbilo zahtjev žrtve silovanja za stjecanjem statusa i ostvarivanjem prava temeljem Zakona o pravima žrtvama seksualnog nasilja za vrijeme agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, i to unatoč nepravomoćnoj osuđujućoj presudi za dvojicu pripadnika 72. bojne Vojne policije HV-a.

Ministarstvo je svoj takav stav, ističu, obrazložilo na način da “Povjerenstvo za žrtve seksualnog nasilja nije poklonilo vjeru navodima iz optužnice u odnosu na seksualno zlostavljanje imenovane, te je zaključilo da imenovana nije bila žrtvom seksualnog nasilja u Domovinskom ratu”.

“Iako ostvarivanje prava nije uvjetovano postojanjem kaznenog postupka, u ovom slučaju za Ministarstvo hrvatskih branitelja nije bilo dovoljno niti to što su pravosudne institucije Hrvatske, Županijski sud u Splitu i Županijsko državno odvjetništvo, našle dovoljno dokaza za pokretanje kaznenog postupka, odnosno osuđujuću presudu”, navode u Documenti.

Za taj primjer nerješavanja zahtjeva žrtve seksualnog nasilja u ratu kažu kako je pokazatelj manjka senzibiliteta hrvatske Vlade spram civilnih stradalnika rata, kao i upitne profesionalnosti i nepristranosti članova novog Povjerenstva za žrtve seksualnog nasilja.

U Documenti smatraju da je odluka o razrješenju članova tog povjerenstva u rujnu 2016. donijeta bez valjanog zakonskog razloga i dostatnog obrazloženja, iako su članovi povjerenstva, kako kažu, u nešto više od godinu dana ostvarili značajne pomake u pogledu obeštećenja žrtava seksualnog nasilja uz zaprimljenih ukupno 185 zahtjeva, 160 danih mišljenja i 108 pozitivnih rješenja.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.