MPT/Facebook

DOBRODOŠAO, THOMPSONE! SLOVENIJA PRIZNALA GREŠKU: ‘Odluka o zabrani njegovih koncerata bila je nezakonita’

Autor: Snježana Vučković

Marko Perković – Thompson, ovih dana ima razloga za slavlje.

Nakon jučerašnje odluke Visokog suda prekršajnog suda RH da pozdrav “Za dom spremni” u pjesmi “Bojna Čavoglave” nije sporan, Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana Thompsonovih koncerata nezakonita:

“Ministarstvo unutarnjih poslova Slovenije ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je prije nekoliko tjedana po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića-Thompsona u Mariboru.

Činjenica je da je zabrana koncerta bila potpuno politički motivirana te da sigurnosne opasnosti nije bilo.

Dok službeno odluku Ministarstva unutarnjih poslova Slovenije ne prevedemo na Hrvatski jezik donosimo Vam dio te odluke:

‘Prije nekoliko tjedana Gradska uprava grada Maribora ponovno je odlučila o zabrani koncerta i ponovno zabranila koncert. Zapisali su, da Thompsonove pjesme simboliziraju neprijateljstvo prema čovjeku koji imaju drugačije vjerske i etičke stavove, da pjesme veličaju ustaštvo i slično.

Da su pjesme u suprotnosti sa 63. člankom Ustava Republike Slovenije koji govori o zabrani pozivanja na neravnopravnost. Naveli su mnogo primjera o tobožnjoj zabrani koncerata Thompsona u Austriji, Njemačkoj i drugim europskim zemljama.




U najnovijoj odluci od 3.6.2020. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije donijelo je pravomoćnu odluku da je zabrana koncerta nezakonita.

Ministarstvo je jasno navelo, da mariborska policija i gradska uprava za unutrašnje poslove nisu ni u jednom djelu dokazala, da bi se na koncertu moglo napraviti kazneno djelo, da policija nije ni s jednim dokumentom dokazalo, da su koncerti u Europi službeno zabranjeni. To, da su koncerti odgođeni zbog prekida najma dvorana i slično nije i ne može se prihvatiti kao razlog zabrane.

Sve policije država za koje se navodi, da je koncert zabranjen, uključujući i interpol nisu ni u jednom slučaju potvrdili takvu tvrdnju.




Dokazano nije niti u jednom djelu, da pjesme same po sebi imaju ustašku notu, koja bi se mogla razumjeti kao propagiranje netrpeljivosti.

Slovenska policija nema nijednog podatka o prekršajnom postupku protiv Thompsona. I da se je dogodio koji uzvik “Ubi Srbina” na njegovom koncertu, to apsolutno ne znači, da je to dovoljno, da se koncert zabrani. Ako bi to bio razlog u Sloveniji i drugdje se ni jedna nogometna utakmica ne bi smjela odigrati.

Ministarstvo zaključuje, da ni jedna zabrana u Europi nije dokazana.

Odluka je pravomoćna.

Gospodinu Thompsonu su otvorena sva vrata, da održi koncert u Sloveniji.’

Čestitamo našem prijatelju Milanu Trolu, organizatoru neodržanog koncerta u Mariboru na ustrajnosti” navodi se u objavi na Facebooku”, piše na stranici Marka Perkovića Thompsona.

DANAS SE SUDI ‘BOJNOJ ČAVOGLAVE’: Visoki sud odlučit će hoće li Thompson pjesmu započinjati sa ‘Za dom spremni’

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.