Photo: Borna Filic/PIXSELL

DOBRA VIJEST ZA GRAĐANE: Uskoro stiže nova oznaka na jajima. Kako će izgledati i što to točno znači?

Autor: Mia Peretić

Kako bi ih potrošači što lakše prepoznali domaće i provjerene proizvode, uvodi se oznaka ‘Dokazana kvaliteta’ koja će se vidjeti na jajima.

Možemo je očekivati već na jesen.

Zahvaljujući njoj, građani će moći biti sigurni da kupuju domaća jaja kokoši za koja se domaći proizvođači brinu po najvišim standardima.

Naljepnicu ‘Dokazana kvaliteta’ pozdravljaju i proizvođači, piše RTL.

Što znači naljepnica ‘Dokazana kvaliteta’?

Kako pojašnjava vlasnica farme Ivana Čurila, nova oznaka znači da je zabranjeno skraćivanje kljunova, povećava se površina u kojoj su životinje ili se smanjuje gustoća naseljenosti u peradarnicima te da su životinje cijepljene protiv salmonele. Osim zahtjeva za tom naljepnicom na jajima, ona bi uskoro mogla završiti i na jabukama te na drugim proizvodima poput mlijeka, mesa i meda.

Što uopće znače oznake na jajima?




Po otisnutim oznakama na samim jajima, kao i po natpisima na ambalaži, možete saznati radi li se o domaćim jajima, o kakvom načinu uzgoja nesilica je riječ i kako su hranjene.

Za jaja, već postoji jedan natpis ‘Jaja s hrvatskih farmi,’ no ovaj novi ima veći značaj, pa će dosadašnji uskoro nestati.  No, i kod domaćih jaja postoje razne kategorije, ovisno o načinu uzgoja nesilica i veličini samog jajeta. Znak ‘Jaja hrvatskih farmi’ potrošačima pruža informaciju da su označena jaja domaća i svježa te da dolaze s hrvatskih farmi.

A označava način uzgoja: 0 – ekološki uzgoj, 1 – slobodni uzgoj, 2 – podni uzgoj, 3 – kavezni uzgoj, B je zemlja podrijetla – HR, C je oznaka proizvođača.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.