Pixabay

DOBAR ZNAK: Gotovo polovica mladih želi ostati u Hrvatskoj

Autor: Hina

Projektom su obuhvaćeni mladi iz tri manje razvijene županije, a anketirano je 415 mladih osoba

Gotovo polovica mladih, njih 44 posto, obuhvaćenih projektom “U čem’ je problem?” izrazilo je želju da nakon školovanja ostanu u Hrvatskoj, a upravo problem iseljavanja, nezaposlenosti i nedovoljne brige društva i države za mlade većina je navela kao najveće probleme koji utječu na njihove odluke.

 Anketu, odnosno online konzultacije u sklopu projekta Erazmus +, proveo je i organizirao Područni ured Zavoda za zapošljavanje u Sisku s više partnera, kako bi ispitao mišljenja mladih o problemima i izazovima s kojima se susreću u svakodnevnom životu i na tržištu rada.

Projektom su obuhvaćeni mladi iz tri manje razvijene županije, a anketirano je 415 mladih osoba. Gotovo dvije trećine ispitanika je bilo iz Sisačko–moslavačke županije (62,2 posto), a ostali su iz Vukovarsko-srijemske (17,8 posto) i Osječko-baranjske županije (20 posto).

Kako je u petak priopćila voditeljica projekta Štefica Tominović, zanimljivo je da je, unatoč nepovoljnom položaju mladih u navedenim županijama, njih 44 posto izjavilo kako žele živjeti u naselju u kojem trenutačno žive. To, navodi, govori kako vjeruju da mogu u većoj mjeri utjecati na promjene u društvu.

Prema mišljenju mladih, hitno se mora učiniti nešto na većim mogućnostima zapošljavanja mladih, kvalitetnijem formalnom obrazovanju i sigurnosti, jer su upravo te tri stavke istaknuli kao prioritete za povećanje njihove kvalitete života. Rješenje aktualnih problema mladi vide u jačanju poticaja za zapošljavanje nakon školovanja, kvalitetnom obrazovanju koje će biti usklađeno s potrebama na tržištu rada, te pružanju dodatne pomoći pri traženju posla.

 Za sve zainteresirane, detaljniji rezultati projekta “U čem’ je problem?” obrađeni su u dokumentu “Analiza prioriteta za razvoj politika za mlade u Sisačko–moslavačkoj, Vukovarsko–srijemskoj i Osječko–baranjskoj županiji”, a analizu je moguće dobiti u uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) i Info centrima za mlade u Sisku, Vukovaru i Osijeku. Područnom uredu HZZ-a u Sisku, partneri u akciji su bili PRONI centar za socijalno podučavanje (uredi Sisak, Vukovar i Osijek), Regionalni uredi HZZ-a u Osijeku i Vukovaru te Agencija lokalne demokracije u Sisku, a kao suradnik Osječko–baranjska županija.

 Projekt, koji završava 31. siječnja ove godine, financiran je kroz program “Erazmus+, Ključna aktivnost 3: Podrška reformi politike”, a ciljevi su mu povećati znanja i vještine mladih relevantnih za procese razvoja politika za mlad, kao i poticati dijalog između mladih i donositelja odluka.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.