DNEVNO.HR UHITIO SRBINA: ‘Predvodio jezivu četničku hordu, vratio se i zaposlio sina u glinskom zatvoru u kojem je čuvao Mirka Norca!’

Autor: S.Vučković

"Ja sam otišao s njima komad puta i pokazao im kuda moraju ići. Bila su dva visoka vojnika, a naknadno je došao kombi s nekom mladom vojskom. Ali, u Glinsko novo selo nisam došao s "Kamijevim odredom smrti". Kad sam ja tamo stigao, oni su već sve "obavili", javno svjedoči Paspalj.

Nastavno na kriminalističko istraživanje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, počinjenog u listopadu 1991. godine u mjestu Novo Selo Glinsko kada su usmrćena 32 civila, podnesene su kaznene prijave protiv još četiri muške osobe u dobi od 43, 51, 56 i 73 godine.

Slijedom navedenog kriminalističkog istraživanja u ponedjeljak, 15. lipnja u mjestu Majske Poljane, na glinskom području, uhićen je 73-godišnji hrvatski državljanin koji je uz kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke. DOZNAJEMO KAKO JE RIJEČ O MILI PASPALJU, Srbinu iz sela Majske poljane pokraj Gline koji je četnicima pokazao put do Glinskog novog sela u kojem se 1991. godine dogodio neviđen masakr. 33 nevine duše ubijene su od strane srpske terorističke skupine “Kamijev odred smrti”.

Podsjetimo, naš portal jedini je pisao o ovom čovjeku i to prije točno godinu dana. Zaslužan za pravdu zasigurno je Ivica Pandža Orkan koji je s ovim čovjekom 2007. godine razgovarao i njegov iskaz snimio kamerom!

“Ja sam otišao s njima komad puta i pokazao im kuda moraju ići. Bila su dva visoka vojnika, a naknadno je došao kombi s nekom mladom vojskom. Ali, u Glinsko novo selo nisam došao s “Kamijevim odredom smrti”. Kad sam ja tamo stigao, oni su već sve “obavili”, javno je svjedočio Paspalj.

U lipnju 2014. godine podignuta je kaznena prijava za nezapamćen i hrvatskoj javnosti malo poznat ratni zločin u Novom Selu Glinskom. Još sredinom listopada 1991. godine potpuno maskirana srpska teroristička skupina “Kamijev odred smrti” okupila je sve civile na sredini sela među kojima je bila i maloljetna, samo 15 godina stara Katica Šimanović. Muškarci su odvojeni od žena i pobijeni kod seoske trafostanice, a žene su zatvorene u jedan podrum u koji su ispaljene zolje. Tada je pobijeno 33 hrvatska civila, mahom staraca i žena. Ovaj zločin je jedan od najvećih na Banovini, a za njega nije nitko odgovarao iako se zna tko su počinitelji. Jedan od najboljih svjedoka je Mile Paspalj – Baća, Srbin iz sela Majske poljane pokraj Gline koji je četnicima pokazao put do sela u kojem se dogodio neviđen masakr.

Mile Paspalj Baća, koji je “Kamijev odred smrti” odveo na stratište, vratio se u Hrvatsku i u svoje selo. To nije sve. Ovaj živi svjedok najnormalnije je o svemu pričao pred kamerama prilikom serijala “Istraga” koji se bavio rekonstrukcijom ovog nekažnjenog zločina. Iako ga je kamera neočekivano “ulovila” na kolinju, Paspalj nije ni trenutka oklijevao sa priznanjem, već je kazao:

– Ja sam otišao s njima komad puta i pokazao im kuda moraju ići. Bila su dva visoka vojnika, a naknadno je došao kombi s nekom mladom vojskom. Ali, u Glinsko novo selo nisam došao s “Kamijevim odredom smrti”. Kad sam ja tamo stigao, oni su već sve “obavili” – kazuje posve neopterećen Mile Paspalj – Baća. (Njegovo priznanje može se pogledati na 0:52 video zapisa)
Branitelji s Banovine koji ništa ne prepuštaju slučaju i koji su sudjelovali u rekonstrukciji zločina, ukazuju i na nevjerojatnu činjenicu da je sin povratnika Mile Paspalja zaposlen kao čuvar u glinskom zatvoru gdje je ležao general Mirko Norac:

– Sin čovjeka koji je hladno krvolocima pokazao put do hrvatskog sela, a onda isto tako hladnokrvno to priznao pred kamerama, čuva u zatvoru naše osuđene generale – ozlojađeni su bili branitelji.

Da je samo volje, pravosuđe bi lako došlo i do čovjeka koji je koljače nakon izvršenog zločina ugostio u svom domu kobasicama i rakijom. Ostojić Slavko iz sela Brnjeuška kod kojeg su se odmarali okrvavljeni monstrumi, također se vratio i sada živi u blizini Gline, 300 metara od policijske postaje.
U Novom selu glinskom tada su ubijeni: Ivan Josipa Bradarić rođen 1914. godine, Mato Štefe Šimanović rođen 1938. godine, Katica Šimanović dj. Kudlek rođena 1942. godine, Marta Šimanović dj. Silaj rođena 1918. godine, Ivan Mije Horvatić rođen 1933. godine, Kata Horvatić dj. Čadilović rođena 1933. godine, Kata Bradarić dj. Vrbanac rođena 1911. godine, Stjepan Ivana Horvatić rođen 1919. godine, Josip Stjepana Škrinjarić rođen 1925. godine, Jela Milošić dj. Kušan rođena 1910. godine, Jana Olija dj. Išek rođena 1908. godine, Mara Marinović dj. Valent rođena 1911. godine, Pavao Stjepana Škrinjarić rođen 1913. godine, Stjepan Pavla Kušan rođen 1936. godine, Nikola Ivana Roksandić rođen 1931. godine, Kata Ivana Tovunac rođena 1923. godine, Milan Ivana Valent rođen 1951. godine, Josip Martina Šoštarić rođen 1927. godine, Milka Šoštarić dj. Štajduhar rođena 1926. godine, Ivan Pavla Šimanović rođen 1939. godine, Pavao Josipa Šimanović rođen 1909. godine, Marica Šimanović dj. Cestarić rođena 1949 godine, Katica Ivana Šimanović rođena 1976. godine, Jela Vidnić dj. Horvatić rođena 1924 godine, Josip Nikole Vidnić rođen 1931 godine, Katarina Vidnić dj. Hodalj rođena 1937. godine, Barica Šoštarić dj. Šoštarić rođena 1924. godine, Ivan Antuna Vidnić rođen 1928. godine, Barica Vidnić dj. Babić rođena 1927. godine, Nikola Ivana Šoštarić rođen 1930. godine, Jana Šoštarić dj. Kovačević rođena 1928. godine, Jela Vidnić dj. Šimanović rođena 1935. godine i Stjepan Mate Vidnić rođen 1928. godine.

Autor:S.Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.