foto: Facebook

Dnevno.hr prije policije razvalio švercere migranata! Naš novinar poručuje: ‘Policajci, stojim vam na raspolaganju’

Autor: Dnevno.hr

“Nisam lagao, nisam nikoga obmanjivao, razgovarao sam s vozačima postavio sam se prema njim otvoreno i iskreno”, prepričava novinar našega portala Marin Vlahović iskustvo kojega je stekao radeći na razotkrivanju lanca švercera migranata, priče do koje je došao i prije same policije, a koju unazad nekoliko dana ekskluzivno objavljuje upravo Dnevno.hr.

Svjestan je naš Marin s kakvim se momcima susretao, a bez imalo zadrške i sam im je rekao kako su dio velike kriminalne organizacije. “Išao sam otvorenim pristupom ma nudio sam im čak ako treba i da se tučemo, da se na bilo koji način ako imaju problem riješi to. Pristupao sam im ljudski a ne kao novinar. Većina tih dečkiju su mladići između 18 i 25 godina i nisu imali pojma u što su se uvukli”, priča nadalje naš novinar u nadi da će država imati snage u priču zagrebati dublje i otkriti pozadinu svega, jer ovakvo nešto nije se moglo događati bez da je država to prešutno odobrila.

Ujedno napominje da su u igri bili i narkotici, a do koje mjere to policija kojoj se Marin stavlja na raspolaganje mora otkriti. Inače, policija je nakon objave našeg portala uz asistenciju Uskoka razbila organiziranu skupina krijumčara migranata s područja Bosne i Hercegovine preko Hrvatske u druge zemlje Europske unije. Uz prethodno ishođene odgovarajuće sudske naloge, policijske ekipe u četvrtak rano ujutro ‘pokucale’ su na vrata desetak osumnjičenih osoba, uglavnom na zagrebačkom području. Iako u ovoj fazi kriminalističkog istraživanja nije bilo moguće dobiti nikakve službene podatke, neslužbeno doznajemo da je privedeno više od deset osoba od kojih su najmanje tri strana državljana, dok su ostali hrvatski državljani.

Tijekom četvrtka obavljeni su pretresi stanova i drugih prostora u kojima su osumnjičene osobe boravile. Privedene osobe sumnjiči se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. Koliko su osoba ilegalno prebacili i u kojem periodu te koliko su naplaćivali svoje ‘usluge’, zasad nije poznato. Kao što smo prvi pisali, razgovarali smo s većim brojem vozača koji su vozili migrante kroz Hrvatsku prema Sloveniji. Kao glavnog organizatora ove operacije, identificirali su pakistanskog državljanina Sameera Parveza Khana.

Prema procjenama dvojice bivših vozača, organizacija Sameera Parveza Khana, prebacila je preko tisuću Afganistanaca i Pakistanaca u Italiju i Sloveniju. Oni tvrde da Sameer po svakom prevezenom migrantu zaradi 600 eura. Doduše, posljednjih mjeseci, zbog pojačane kontrole granice, cijene vožnji su skočile, tako da je i njegova zarada porasla. U početku, vozači su dobivali 100-150 eura po migrantu, a iskusnijima se sada nudi i po 600 eura. Novac se preuzima preko „Western Uniona“ a kompletna komunikacija, od Pakistana do Zagreba, odvija se preko „WhatsAppa“. Jedan od vozača s kojima smo razgovarali, otkrio nam je rute, kao i „drop in“ i „drop off“ zone. Zone preuzimanja migranata su Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina i Udbina. Tzv. „drop off“ zone su Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo i Šapina. Zanimljivo je da dio migranata ostaje u Zagrebu. Većina privremeno, a dio trajno.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.