DNEVNIK NOVE TV GLASILO KUKURIKU VLADE: Doznajte zbog čega i što s time ima Iva Gačić!

Autor: I. Međugorac

Premda se u javnosti kazivalo kako Gačić sa televizije čiji je ugled stvorila odlazi kako bi se upustila u neke druge vode, čini se da je televizija strast od koje se nije lako izliječiti. Otkaz je dobila stoga što se zamjerila krupnom kapitalu pa se treba zapitati čime i kako?

Odluku o tome tko će ih voditi naredne četiri godine na parlamentarnim izborima trebali bi donijeti hrvatski birači, ali veoma važnu, ako ne i odlučujuću ulogu u toj odluci kroz predizbornu kampanju imaju hrvatski mediji koji su sve samo ne neovisni. Svjedočili smo beskonačno mnogo puta medijskim lobiranjima za određene političke grupacije te se uoči svakih izbora veće medijske kuće svrstaju na nečiju stranu forsirajući sebi sklone pojedince. Jutarnji list iza kojega stoji prvi ovršitelj u Hrvata Marijan Hanžeković, ako je suditi po posljednjim uradcima ondašnjih prvih pera priprema se za vladavinu najveće oporbene stranke i Tomislava Karamarka. No, što je pisana riječ u usporedbi s moći televizije? Javna televizija sukladno tome svira po notama vladajuće koalicije, a ništa dalje nisu niti komercijalne televizije čemu svjedoči Dnevnik Nove TV nakon kojega se teško ne zapitati radi li se o objektivnom programskom sadržaju, ili je riječ o propagandom servisu SDP-a.

Primjerice, u Dnevniku kojega je uređivala Ivana Ivančić, a koji se prikazao 14. listopada svega 25 dana prije izbora prikazan je čitav niz aktivnosti ministara Kukuriku koalicije. Tako je prvi čovjek policije Ranko Ostojić progovarao o navijačima na Malti, glas je ispustio i bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović dakako o navijačima. Potom se Ostojić oglasio i o migrantima te pomoći iz Katara. Tihomir Jakovina posjetio je Karlovac te pričao o poplavama, vidjeli smo te prigode i sliku Zorana Milanovića te ministrice Milanke Opačić, a Orsat Miljenić, Anka Mrak Taritaš i još šest ministara sudjelovalo je na konferenciji Smart Government. Boris Lalovac i Branko Grčić govorili su o investicijama, a Arsen Bauk o spašavanju Hajduka. Nedugo potom ponovno se na ekranu ukazao Milanović sa sjednice Vlade, a zatim i Mirando Mrsić koji je pričao o božićnicama i umirovljenicima. Opet je onda na ekranu osvanula i Miljenićeva glava koja je pričala o selekciji čelnika javnih poduzeća, a za ovaj medij govorio je i Joško Klisović zamjenik ministrice vanjskih poslova koji je pričao o TTIP pregovorima. Još prostora pronašlo se opet za Grčića, a u informativnom programu oglasio se i Maras koji je pričao o EU fondovima te Darko Lorencin koji se hvalio uspjesima u turizmu.

Ova promocija vladajuće koalicije, po svemu sudeći počela se odvijati po odlasku Ive Gačić, donedavne direktorice programa Nove TV. Ambiciozna Iva od informativnog programa svoje bivše televizije stvorila je uspješan brend kojem trenutno u hrvatskom medijskom prostoru nitko ne može konkurirati. Premda se u javnosti kazivalo kako Gačić sa televizije čiji je ugled stvorila odlazi kako bi se upustila u neke druge vode, čini se da je televizija strast od koje se nije lako izliječiti. Otkaz je dobila stoga što se zamjerila krupnom kapitalu pa se treba zapitati čime i kako?

Koliko je uopće hrvatski medijski prostor neovisan? Da politika svoje prste ima u svemu pa tako i u televizijskim kadroviranjima svjedoče tvrdnje iznesene u emisiji Bujica pod voditeljskom palicom Velimira Bujanca. Naime, u spomenutoj emisiji ustvrđeno je kako je Gačić favorit hrvatske opozicije za čelnu osobu HRT-a. Tu tezu dijelom je potvrdio i njegov gost HDZ-ov saborski zastupnik Dujomir Marasović koji je kazao da je to u skladu s izjavama predsjednika Karamarka o nužnosti profesionalizacije javnih poduzeća. Dakle, odluke o kadroviranjima ne donosi HDZ prema profesionalnim standardima već novu politiku na javnoj televiziji već počinje krojiti jedna osoba, odnosno Tomislav Karamarko. Ipak, mora se priznati da je Iva nešto bolji izbor od onoga kojega je javnost mogla imati jer šef oporbenjaka izrazito je blizak i sa Miljenkom Manjkasom pa je on također bio u užem izboru.

Autor:I. Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.