Foto: Vlado Kos / CROPIX

Dječji doplatak još nije sjeo, pravi paradoks: Prijava je sve više, a isplata sve manje

Autor: Dnevno.hr/B.D.

Novi Zakon o doplatku za djecu na snazi je od 1. ožujka, a prijave su otvorene još od 1. siječnja. Usprkos tome Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u utorak (16. travnja) isplatio je manji broj dječjih doplataka nego prošli mjesec. Mirovina.hr prenosi da Zavod jednostavno nije stigao obraditi većinu pristiglih prijava. Navode podatak da je Hrvatska prošle godine isplatila najmanji broj dječjih doplataka u posljednjih 20 godina.

Zavod za mirovinsko osiguranje osim mirovina isplaćuje i dječje doplatke na kojih pravo ima sve manji broj građana. Prosječna vrijednost doplatka je 50 eura, a zbog smanjenog broja korisnika smanjuje se i proračun za ovu stavku. Prije pet godine za doplatke je Vlada izdvojila 14,8 milijuna eura, a prošle godine gotovo 3 milijuna eura manje, odnosno 12 milijuna eura.

Izmjenama zakona udvostručen je cenzus za ostvarivanje prava na dječji doplatak. Cenzus je po novom 618,02 eura po članu kućanstva mjesečno u prošloj kalendarskoj godini. Iznos doplatka varira od 30,90 do 61,80 eura. Zbog proširenja cenzusa očekivalo se da će ove godine biti više isplaćenih doplataka, ali velik broj isplata kasni jer prijave nisu obrađene.

Foto: Nera Simic / CROPIX

Građani neće ostati zakinuti

Samo 87.546 korisnika za ukupno 186.410 djece danas je dobilo dječji doplatak. Broj korisnika paradoksalno je manji nego prošlog mjeseca, kada ih je bilo 90.370. Iz HZMOA-a javljaju da će svi koji ostvaruju pravo doplatka dobiti zaostatke od ožujka i da neće ostati zakinuti.

Čak 129.000 Hrvata nije ispunilo važnu obvezu: Imaju rok do kraja mjeseca inače slijede kazne

Za dječji doplatak potrebno je svake godine ponovno podnositi prijavu, što svake godine zaboravi znatan broj građana. Svima koji su predali zahtjev u periodu od 1. siječnja do 29. veljače 2024. godine, kao i onima koji to učine u roku od 120 dana počevši od 1. ožujka 2024. pravo na doplatak za djecu priznat će se počevši od 1. ožujka. To znači da se roditelji po novim uvjetima imaju vremena prijaviti za doplatak za djecu sve do kraja lipnja.
Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.