fbpx
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Divjak i Bakić spašavaju osnovnoškolce uvođenjem digitalne pismenosti uporabom mikroračunala

Autor: dnevno.hr

Vođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija

U srijedu je održana konferencija za medije Ministarstva znanosti i obrazovanja, Instituta za Razvoj i Inovativnost Mladih i CARNeta povodom predstavljanja velikog projekta PROMikro kojem je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunala.

Na konferenciji su govorili ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić i ravnatelj CARNeta Goran Kezunović, a održala se i demonstracija programiranja pomoću micro:bita.

CARNet, Institut za Razvoj i Inovativnost Mladih – IRIM i Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavili su veliki projekt PROMikro kojemu je cilj uvođenje digitalne pismenosti u različite nastavne predmete i izvannastavne aktivnosti uporabom mikroračunaly

Na zajedničkoj konferenciji za medije održana je i interaktivna demonstracija programiranja s pomoću micro:bita.

“Uvođenje programiranja na mikroračunalima u osnovne škole u Hrvatskoj hvalevrijedna je inicijativa Instituta za razvoj i inovativnost mladih i gospodina Nenada Bakića osobno i ona se odlično uklopila u program Vlade STEM Hrvatska. Uvođenje mogućnosti rada na mikroračunalima za sve učenike 6. razreda ima za cilj razvoj digitalnih kompetencija učenika, poticanje kreativnosti i inovativnosti te interdisciplinarnog pristupa u korištenju informacijskih tehnologija.

Projekt doprinosi digitalnoj transformaciji škola i podiže razinu njezine digitalne zrelosti, a u konačnici pridonosi cilju izgradnje škola za život, a ne ocjenu. Ovim putem zahvaljujem na inicijativi Institutu za razvoj i inovativnost mladih, CARNetu i Hrvatskoj udruzi poslodavaca na partnerstvu, ali timu u Ministarstvu koji su pokazali da sustav treba uključiv i kako svi zajedno možemo napraviti velike iskorake! Nikad nemojte zaboraviti: prilika za promjenu i iskorak ne postoji, nju sami stvaramo!“ istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Bakić: Mislim da smo na pravom putu

“Naš portfelj STEM aktivnosti na raznim platformama je već došao do 45.000 djece u Hrvatskoj, ali glavni projekt nam je upravo baziran na BBC micro:bitu, čiji smo i regionalni partner. To je tehnologija koja omogućava radikalne iskorake u digitalnoj pismenosti i uvođenju životne informatike međupredmetno, uz potpunu demokratizaciju i jednakost prilika. Cilj nam je da hrvatski đaci budu ravnopravni građani 21. stoljeća.
Naša akcija STEM revolucija je dobila veliku podršku javnosti, i od početka je naš cilj bio da svako dijete u jednoj generaciji dobije mikroračunalo, a nastavnici edukaciju. Iako smo mogli i sami postići taj cilj, smatrali smo da je idealno ići k njemu uz sinergiju s institucijama, pa smo ga nudili i prethodnom ministarstvu, nažalost neuspješno. No, u ovom ministarstvu smo našli sjajne partnere i mislim da smo na pravom putu da MZO bude prepoznato kao Ministarstvo Budućnosti. Naime, edukacije je najveće ulaganje koje jedna obitelj, ali i društvo u cjelini čini, a uz iskazano jasno i hrabro vodstvo kakvo vidimo sada, to je ujedno i prilika za zajedništvo, koje nam nedostaje danas u Hrvatskoj.“ naglasio je suosnivač IRIM-a poduzetnik Nenad Bakić.

I dok  još uvijek aktualna predsjednica stručnog Povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Dijana Vican smatra kako uvođenje informatike u 5. i 6. razred osnovne škole nije potrebno, a što je izjavila u HRT-ovoj specijalnoj emisiji ‘Ima li što novo?’, na sreću naša ministrica  znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ima potpuno drugačije mišljenje, što je i pokazala ovim hvalevrijednim projektom, zajedno s cijenjenim Nenadom Bakićem.

 
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.