fbpx
Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

DIPLOMATSKI RAT MILANOVIĆA I PLENKOVIĆA! Ovo su ključna imena: Na listi zaboravljeni Miro Kovač

Autor: Iva Međugorac

Premda se čini kako su predsjednik Zoran Milanović i premijer Plenković sukob oko izbora predsjednika Vrhovnog suda prelomili preko leđa Davora Ive Stiera i njegove vatikanske diplomatske karijere, to je tek prividan dojam.

Naime, Stier će prema tvrdnjama upućenih uskoro moći početi pripremati kofere za ovu značajnu diplomatsku poziciju, no vladajući dvojac u sukobu je zbog ostalih 30-tak diplomatsko-konzularnih fotelja koje treba popuniti, a koje se u pravilu pune po principu 50-50, točnije pola kandidata trebao bi predložiti Plenković, a drugu polovicu Milanović.

Međutim, još prije nekoliko mjeseci na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost Plenković je istrčao pa Milanoviću predstavio svoje kandidate što je ovoga razljutilo, a sukob je sada kada se potreba za imenovanjima intenzivirala izašao na vidjelo. Potrebu Hrvatska ima i za veleposlanikom u Parizu nakon smrti Filipa Vučaka, nema potrebe naglašavati koliko je za Plenkovića značajna veleposlanička fotelja u francuskoj prijestolnici, a tamo su HDZ-ovci namjeravali poslati Miru Kovača.


Iako se Plenković s njime sukobljavao na stranačkim izborima, u stranci ga smatraju najobrazovanijim i najkompetentnijim kadrom za tu poziciju, no izgleda da Milanović na to neće pristati pa su stoga on i Plenković postigli kompromisno rješenje koje tek treba predočiti javnosti. Navodno će premijer odustati od Kovača, a Milanović slijedom toga pristati na Stierov odlazak. Mandat uskoro istječe i Pjeru Šimunoviću u Washingtonu, a on bi od tamo trebao prijeći u London kao zamjena za Plenkovićeva kuma Igora Pokaza kojemu uskoro također istječe mandat.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.