Dusko Marusic/PIXSELL

Đikić ne govori istinu! EVO DOKAZA da je bio savjetnik SDP-ovog Jovanovića

Autor: Dnevno.hr

''Đikić je naš neformalni savjetnik. Uz nas je i pruža nam podršku, ali i savjetuje koje promjene su nužne. Đikić neće imati nikakvu funkciju u ministarstvu, ali će biti konzultiran oko važnijih poteza”, izjavio je Željko Jovanović (SDP) u intervjuu koji je objavljen 21. travnja 2012. godine u Slobodnoj Dalmaciji

Znanstvenik dr. Ivan Đikić uputio je u ponedjeljak novo pismo premijeru Plenkoviću i predsjedniku Sabora Boži Petrovu, pod naslovom “Plagiranje je proširena i opasna prijetnja društvu”.

Đikić se u najnovijem pismu osvrnuo i na tvrdnju ministra Barišića, koji je prošli tjedan – na novinarska pitanja u vezi učestalih pisama njemačkog znanstvenika hrvatskog podrijetla premijeru Plenkoviću – kazao da se Đikić jasno opredijelio i uključio u politički obračun.

Pojedini mediji nakon toga su izvijestili da je Đikić bio savjetnik bivšeg SDP-ovog ministra Željka Jovanovića.

Ivan Đikić u najnovijem je pismu napisao da nije bio savjetnik bivšeg ministra znanosti i obrazovanja.
”U cilju istinitog obavještavanja javnosti želim naglasiti da nikada nisam bio savjetnik ministru Jovanoviću niti bilo kojem drugom političaru u Hrvatskoj ili svijetu. Opredijelio sam se za podršku obrazovanju i znanosti, a nikako za politiku i političko obračunavanje”, napisao je, između ostaloga, dr. Ivan Đikić u tko zna kojem po redu pismu hrvatskom premijeru.

No, važno je napomenuti da postoje dokumenti koji opovrgavaju te Đikićeve tvrdnje i koji jasno pokazuju da poznati znanstvenik ne govori istinu kada tvrdi da nije bio savjetnik ministru Jovanoviću te da se politički ne opredjeljuje.

Izvor informacije – iz koje se jasno vidi da je Ivan Đikić bio savjetnik bivšeg SDP-ovog ministra Jovanovića – može se pronaći na službenim stranicama Vlade RH, a radi se o intervjuu iz 2012. godine u kojem je tadašnji ministar Jovanović progovorio o svom vrlo bliskom odnosu s dr. Ivanom Đikićem.

Evo dijela Jovanovićevog intervjua Slobodnoj:




”Zanimljivo, u trenucima dok smo razgovarali, Željka Jovanovića je posjetio poznati znanstvenik Ivan Đikić.

”On je naš neformalni savjetnik. Uz nas je i pruža nam podršku, ali i savjetuje koje promjene su nužne”, kaže ministar Jovanović navodeći da Đikić neće imati nikakvu funkciju u ministarstvu, ali će, napominje, biti konzultiran oko važnijih poteza”, stoji na samom početku intervjua kojeg je Željko Jovanović dao Slobodnoj Dalmaciji i koji je objavljen 21. travnja 2012. godine!

Cijeli intervju možete pročitati na službenim stranicama Vlade RH na sljedećem linku Vlade.




Valja još jednom podsjetiti da su bivšem SDP-ovom ministru skoro svi prijedlozi zakona padali na Ustavnom sudu, jer su bili loše napisani i neusklađeni s Ustavom i zakonima.

I dok je većina akademske zajednica zbog takvog načina rada bila protiv Jovanovića i njegovog silovanja znanosti i obrazovanja, dvadesetak znanstvenika bliskih stranci Pametno i Ivan Đikić su ga podržavali!

O tome svjedoči tekst: ‘POTPORA JOVANOVIĆU:

20 znanstvenika protiv povlačenja Zakona o visokom obrazovanju’ objavljen 7. listopada 2012. godine.

U tom tekstu jasno piše da je jedan od inicijatora podrške Jovanoviću bio akademik Vlatko Silobrčić, danas član Predsjedništva stranke Pametno.

Silobrčić je, zajedno s 19 supotpisnika, izrazio ‘duboko žaljenje što je Milanovićava vlada (pod pritiskom javnosti i zbog učestalog rušenja Jovanovićevih prijedloga zakona na Ustavnom sudu) odlučila povući iz saborske procedure Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju’.

Izjavu potpore Jovanoviću su potpisali: Ivan Đikić, Janoš Terzić, Pavel Gregorić, Ivica Puljak, Boris Lenhard, Dean Ajduković, Dinka Čorkalo-Biruški, Bojan Čukić, Stipan Jonjić, Hrvoje Kraljević, Đuro Miljanić, Darko Polšek, Marin Roje, Guste Santini, Vlatko Silobrčić, Tvrtko Smital, Aleksandar Štulhofer, Maja Vehovec, Dejan Vinković, Kristian Vlahovićek.

Pojedini mediji su objavili da su Ivan Đikić i Janoš Terzić kumovi. Željko Jovanović je stavio Terzića u Upravno vijeće Ruđera Boškovića, iako Terzić nema iskustvo upravljanja i ima mali labos u kojem su on i supruga.

Vlatko Silobrčić, čelnik stranke Pametno, bio je predsjednik Upravnog vijeća IRB-a. Imenovao ga je, dakako, Željko Jovanović!

Ivica Puljak, čelnik stranke Pametno, postavljen je u Upravno vijeće IRB-a. Imenovao ga je Željko Jovanović.

Guste Santini Silobrčićev je prijatelj kod kojeg je Silobrčić svojedobno – dok je bio ravnatelj Imunološkog zavoda – oročavao milijune Imunološkog, iako je to bilo protuzakonito i suprotno interesima Zavoda, što je u svom nalazu iz 2002. godine potvrdila i Državna revizija.

Hrvoje Kraljević član je stranke Pametno. Jovanović ga je imenovao Predsjednikom Upravnog vijeća Instituta za fiziku.

Pavel Gregurić pisao je prijavu protiv Barišića i blizak je stranci Pametno, tvrde insajderi. Jovanović ga je imenovao u Upravno vijeće Instituta za filozofiju. Sa Silobrčićem, Sašom Zelenikom – Jovanovićevim tadašnjim zamjenikom i Gregurićem osnovao je udrugu za etiku u znanosti.

Saša Zelenika je čelnik stranke Pametno u Rijeci. Najbliži je suradnik Željka Jovanovića. Zbog pokušaja smjenjivanja Zelenike (Milanović ga je više puta planirao maknuti) Jovanović je u medijskim istupima najavljivao vlastitu ostavku na poziciju ministra.

A koliko je duboko bivši ministar bio u sukobu interesa – koji ga je uvelike kompromitirao – obznanili su mediji nakon što je Jovanović ‘uhvaćen s rukama u pekmezu’ u ‘slučaju Thalassotherapija’.

”Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uručio je opatijskoj Thalassotherapiji dopusnicu za obavljanje znanstvene djelatnosti samo mjesec dana nakon što ga je Medicinski fakultet Osijek izabrao za stalno radno mjesto docenta u svojoj nastavnoj bazi u Thalassotherapiji, a koje je ministar onda zamrznuo. Jovanović je posao dobio lani krajem siječnja, a dopusnicu je uručio krajem veljače. Nakon otkrića da je dobio posao na osječkoj Medicini, Jovanović je odustao od tog posla.

Osim što se našao u sukobu interesa jer se u vrijeme ministarskog mandata zaposlio u ustanovi iz svog resora, sporno je i samo izdavanje dopusnice ustanovi u kojoj je trebalo biti to radno mjesto ministra-docenta. Dobro upućeni se pitaju kako je Thalassotherapia kao javna ustanova, čiji je osnivač Primorsko-goranska županija, uopće mogla započeti postupak za dobivanje dopusnice, a kamoli dobiti taj dokument za obavljanje znanstvene djelatnosti s obzirom da za to nisu ostvarene zakonske pretpostavke. Naime, nijedna druga ustanova nije dobila tu dopusnicu. Samo Thalassotherapia, s kojom je ministar Jovanović debelo privatno povezan”, naveo je novinar Josip Bohutinski u tekstu objavljenom u Večernjem listu u svibnja 2014. godine.

Zanimljivo je primijetiti da dr. Ivana Đikića tada nije smetao očiti Jovanovićev sukob interesa i brojni skandali koji su pratili mandat SDP-ovog ministra znanosti.

Poznato je, naime, da je dr. Ivan Đikić na ostavku više puta pozivao i ministra dr. Dragana Primorca (HDZ), ali da nije nikada prozivao Željka Jovanovića (SDP), niti je ikada javno zatražio njegovu ostavku.

Iz svega navedenog može se zaključiti da dr. Ivan Đikić ne govori istinu kada tvrdi da nije bio savjetnik Željka Jovanovića (SDP) i da njegovo ustrajavanje na razotkrivanju navodnog plagijata (kompetentniji znanstvenici detaljnom su analizom utvrdili da nema govora o plagijatu Pave Barišića) nema veze s politikom i političkim svrstavanjem.

I bilo bi dobro da i mediji glavne struje napokon o svemu objektivno izvijeste hrvatsku javnost.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.