fbpx
Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

ĐIKIĆ NABROJAO SVE LAUCOVE ‘LAŽI’ PA UDARIO PO VLADI: ‘Hrvatska je na dnu, to je tragičan podatak’

Autor: Dnevno

Poznati znanstvenik Ivan Đikić gostovao je na N1 televiziji gdje je komentirao situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

Đikić je pritom istaknuo kako je uloga savjetodavnog savjeta pomagati političarima, odnosno Vladi da donosi znanstveno utemeljene odluke.

“Ni nakon godinu i pol dana ne postoji etički kodeks, što dovodi do toga da su tamo ljudi koji su i u sukobu interesa. Ovaj sukob, koji traje već godinu i pol, nije sukob različitih mišljenja, to je sukob između točnih znanstvenih podataka i apsolutnih neistina. Nedopustivo je da postoji član Znanstvenog savjeta koji prezentira neprovjerene informacije. Sloboda je potrebna, kao i razgovor, ali spin nije uzrok ovog sukoba. Uzrok je što se pet znanstvenika bori za zdravlje u Hrvatskoj i ne žele izaći iz Znanstvenog savjeta kako bi pomogli Vladi da ne skrene s puta”, rekao je.

“Ne smijemo šutjeti”

“Svaki znanstvenik može imati svoje mišljenje, ali svatko od nas je odgovoran prvenstveno prema onome koga savjetuje, da je neutralan i da govori znanstveno utemeljene podatke, to što Lauc govori da je nestao virus – pa svi znamo da nije. Da virus više nije opasan, da je sezonalan, da se više ne trebamo bojati, da cijepljenje ne štiti – sve su to netočni podaci. Kad jedan znanstvenik kaže neistinu, drugi ne smije šutjeti”, objašnjava Đikić.

Upozorio je da se time urušava cijeli znanstveni i stručni sustav u Hrvatskoj.

“Hrvatska je na dnu zajedno s Bugarskom i Rumunjkom po procijepljenosti u EU, to je tragičan podatak. O tome trebamo razgovarati, a ne o umjetno stvorenim sukobima koje Vlada koristi u političko-medijskom spinu da bi maknula momentalno fokus s krize koja je velika u Hrvatskoj”, rekao je.

Hvalio Stožer i Vladu

Kaže da je osobno hvalio i Stožer i Vladu kada su donosili znanstveno utemeljene odluke.

“Politika ima interesa da znanstvenici ovako preko Znanstvenog savjeta informiraju javnost. U nekoliko slučajeva bili su ispred vremena, ali u velikom broju slučajeva su kalkulirali. Upravo ta nestručna, loša komunikacija često je motivirana političkim interesima koji se nadmeću sa znanstvenim interesima, to ću uvijek kritizirati. Način na koji se uvlače društvene mreže i lažne vijesti direktno u Vladin znanstveni savjet je dno onog što bi znanost trebala biti i kako bi se trebala prezentirati građanima”, smatra Đikić.
Ističe da bi u zatvorenim prostorima svi trebali nositi maske te da će se covid-potvrde po potrebi uvoditi i u druge sfere.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.