fbpx
pixabay

DIJELITE DALJE OVAJ APEL! Pomozimo Jaskancima koji ne žele DA IH SE TRUJE OPASNIM MEDICINSKIM OTPADOM!

Autor: Dnevno

Građanska inicijativa pokrenula je peticiju protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom. Oni, naime, ističu kako tvrtka Remondis Medison u Studiji utjecaja na okoliš za rekonstrukciju objekta u kojem bi skladištila i obrađivala medicinski otpad nije navela dokaze o analizi obrađenog medicinskog otpada.

Samo je jedna to od brojnih činjenica zbog koje su Jaskanci ustali protiv projekta ove tvrtke kako bi obranili okoliš u kojem žive od nepovoljnih utjecaja.

Već nekoliko godina, kako navode, tvrtka REMONDIS Medison d.o.o. iz Draganića obrađuje opasan i neopasan medicinski otpad. Prikuplja ga po brojnim bolničkim ustanovama te doprema u Jastrebarsko i to na lokaciju druge tvrtke gdje ga u procesu obrade, tvrde zabrinuti građani, obrađuje mobilnim uređajem starim 25 godina. Kako bi obrađivala otpad taj uređaj tvrtka je prebacivala svakih šest mjeseci na dvije lokacije naizmjenično, iz Većeslava Holjevca broj 20 d, na broj 20, u gospodarskoj zoni Jalševac u Jastrebarskom. Sada želi osigurati stalnu lokaciju u Jastrebarskom za prihvat, skladištenje i obradu medicinskog otpada.


Prošlog je tjedna predstavljena studija utjecaja na okoliš,  predviđena je rekonstrukcija postojeće građevine za potrebe djelatnosti koju investitor planira, a to je sakupljanje, skladištenje i obrada opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije, na lokaciji Većeslava Holjevca 20 d, u Jastrebarskom, te prenamjena građevine iz garažno-poslovne namjene u građevinu za gospodarenje otpadom.

U tekstu peticije na koju se pozivaju svi Jaskanci kojima je stalo do zdravog okoliša i okruženja napominje se kako taj medicinski otpad može sadržavati različite štetne tvari koje mogu biti uzročnici bolesti (HIV, Hepatitis B, Hepatitis C, HN1 virus, Streptococcus, Salmonella) prenosivih na ljude i životinje, kemijske supstancije, radioaktivni materijal, lijekove i druge materijale koji onečišćuju okoliš ili ugrožavaju zdravlje ljudi. Medicinskim otpadom je moguće prenošenje zaraze na čovjeka izravnim (putem fizičkog kontakta s inficiranim materijalom ili udisanjem prašine, aerosola koji sadrži mikroorganizme) ili neizravnim putem (zarazu prenose insekti, glodavci ili pak ako je tlo zagađeno tim otpadom, pa se preko procjednih, podzemnih ili površinskih voda onečisti voda za piće).

– Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. godine kao ključan strateški dokument gospodarenja otpadom naglašava da postojeći sustav gospodarenja medicinskim otpadom potrebno unaprijediti kroz praćenja toka ove vrste otpada i osiguranje cjelovitih podataka te unaprijeđenje postojećeg organizacijskog rješenja vezano za sakupljanje i obradu medicinskog otpada, a koje se osobito odnosi na razvoj kvalitetnijeg rješenja za obradu potencijalno infektivnog otpada. S obzirom na navedeno izloženost opasnomu medicinskom otpadu može biti vrlo štetna za svaku zajednicu-stoji u tekstu peticije.

Tvrtka već dobila zabranu Inspekcije zbog nedovoljne obrade otpada

Također ističe se kako je u listopadu 2013. godine utvrđeno je da je Remondis Medison nedovoljno dobro obrađivao otpad, zbog čega mu je rješenjem Inspekcije zaštite okoliša 2013. godine zabranjeno obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, odnosno zaprimanje i skladištenje infektivnog otpada, kao i njegova obrada dok god ne promijeni tehnologiju rada.

Studija utjecaja na okoliš o čemu je uslijedila i javna rasprava prošlog tjedna na strani 89. kaže: „Postupkom obrade otpada postupkom parne sterilizacije nastaje neopasni otpad koji je klasificiran kao 19 02 03 – prethodno miješani otpad sastavljen samo od neopasnog otpada“.
Bez provedenih nezavisnih analiza nastalog otpada nakon provedene parne sterilizacije se ne može sa sigurnošću tvrditi da uređaj star 25. godina koji ima dnevni kapacitet od 9,6 tona ozbiljno ne ugrožava ljude i okoliš. Remondis Medison d.o.o. nije u studiji priložio dokaze o analizama obrađenog medicinskog otpada. Uzevši u obzir ranije nalaze inspekcije, starost stroja, rad 24 sata dnevno, dnevni kapacitet od 9,6 tona otpada i godišnji od 3.405 tona, bez konkretnih nezavisnih analiza emisija prilikom otvaranja poklopca autoklava nije vjerodostojno uzeti u obzir napisane tvrdnje kako emisije u zrak ne postaje. Tvrtka Remondis Medison d.o.o. predviđa skladištenje opasnog medicinskog otpada koje ima zarazno svojstvo, za koje također nema priloženih mjerenja. Iz svega navedenog Studija o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije, REMONDIS MEDISON d.o.o., JASTREBARSKO ne analizira činjenice na ozbiljan način, već im pristupa jednostrano, bez ikakvih dokaza svojih tvrdnji-stoji u priopćenju.

Svoj glas i podršku Inicijativi “Protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom!!!” možete dati OVDJE.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.