fbpx
Foto: Damir Krajac / CROPIX

DESNA RUKA MILANOVIĆA NESTAO IZ JAVNOSTI: Sklapao tajne ugovore, sumnjive poticaje

Autor: Iva Međugorac

Tihomir Jakovina, jedan je to od SDP-ovih kadrova na koje je javnost pomalo neopravdano zaboravila.

No, bivšeg ministra poljoprivrede iz Vlade aktualnog predsjednika Zorana Milanovića itekako se vrijedi prisjećati, i to baš sada, u ova vremena ‘kad se sve praši’ od napisa o aferama s namještanjima poticaja, a unutar čega se spominju brojni istaknuti HDZ-ovci.

Međutim, razlike nema, jer i nekadašnji SDP-ov ministar medijske je stupce, s osjetno manje pompe punio zbog mnogobrojnih afera i suspektnih poteza, tako je recimo 2016.godine Europska komisija blokirala poticaje zbog sumnje da se radilo o mogućem pogodovanju i nepravilnostima tijekom njegova mandata, a u blokadi je završilo čak 1.23 milijarde kuna.


Hrvatski su poljoprivrednici Jakovini priljepili etiketu uništavača, a podaci o poticajima iz njegova mandata su najblaže rečeno intrigantni. Naime, od 2004.do 2016.godine, poljoprivrednicima je isplaćeno oko 36 milijardi kuna poticaja, ali je u isti mah proizvodnja pala za 27 posto, pa postoji mogućnostz da su nepravilnosti u sustavu, ali i krivo usmjeravanje poticaja postojali i u to vrijeme kada je zemljom ravnala Kukuriku vlada.

Jakovina je u međuvremenu napustio politiku te se sa suprugom posvetio privatnom biznisu, a osim toga, istupio je i iz SDP-a ostavljajući za sobom nikad istražene afere zbog kojih su se hrvatske financije koncem 2018.godine našle u problemima zbog slučaja iz 2012,.godine i suspektne odluke min istra Jakovine.

Naime, presuda u sudskom sporu između Hrvatske poljoprivredne komore i Agencije za plaćanja u poljoprivredi izazvala je udar na drđžavne financije budući da je Visoki sud presudio da je Agencija Komori duđžna platiti gotovo 3,5 milijuna kuna radi obustave plaćanja komorskog doprinosa u toj spornoj 2012.godini.

 

Cifra je zbog parničnih troškova narasla do 6,4 milijuna kuna, a problemi su dočekali HDz-ova Tomislava Tolušića koji je kritizirajući svojeg prethodnika otkrio kako se zakon nije poštovao te da radi toga kasnimo u korištenju sredstava iz fondova, a na štetu domaćih poljoprivrednika. O problemima s poticajima i Jakovinom progovarao je i Miro Bulj koji je u jeku afere Agrokor tvrdio kako je u mandatu ovog Milanovićeva ministra dvije milijarde kuna potrebnih za OPG_ove otišlo Todoriću. Baš kao što se danas u HDZ-ovoj aferi spominju Hrvatske šume, tako su se nekoć spominjale i u SDP-ovo doba, odnosno u doba Milanovićeva ministra Jakovine. U rujnu 2016.godine tadašnji predsjednik Uprave Hrvatskih šma Ivan Pavelić te njegovi kolege iz Uprave Marija Vekić i Ivan Ištog zatražili su isplatu milijunskog bonusa na kojega su ostvarivali pravo temeljem tajnog ugovora sklopljenog s Jakovinom ministrom iz Slavonskog Broda, u kojem je sasvim slučajno rođen i Pavelić.

Jakovinu je Europska komisija provjeravala i zbog slučaja šećerane, u kojoj je mimo odluke Jupravnog suda u povlašteni položaj doveo jednu od tri šećerane, uz to na popisu sudionika najtječaja za mjeru Program ruralnog zazvoja iz ožujka 2017.godine, koji se odnosio na svinjogojstvo i peradarstvo našli su se pogrebno poduzeće, obrt za izradu i prodaju ogrijevnog drveta te servis za prodaju vatrogasnih parata, osam tvrtki tako je dobilo 83,7 milijuna kuna iz mjera namjenjenih peradarima i uzgajivačima svinja.
APSURD: Aferama umrljan Jakovina savjetovat će Ministarstvo poljoprivrede Srbije?

 
Agencija za plaćanje u poljoprivredi spominjana je pak ui njegovo vrijeme zbog poticaja koje je davala na tuđa zemljišta. Danas pak Jakovinu više nitko ne spominje premda je tijekom ministarskog mandata bio desna ruka Zorana Milanovića.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.