Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Demograf Čipin o popisu stanovništva: ‘Jedan od najcrnjih dana u suvremenoj hrvatskoj povijesti’

Autor: Dnevno

Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku rekao je u emisiji Hrvatskog radija kako je Popis stanovništva 2022. godine vjerodostojan popis.

“Popis je temeljito i stručno pripremljen, držali smo se apsolutno svih preporuka Eurostata, UN-a, tako da mogu apsolutno tvrditi da je on vjerodostojan”, naglasio je, dodavši kako razumije neke gradonačelnike koji tvrde da njihovi gradovi imaju veći broj stanovnika, nego što je popisano, jer svatko ima svoju računicu: ” Mi možemo reći i ponoviti da smo ušli u svaku kuću, pokucali na svaka vrata i popisali maksimalan broj stanovnika. Jasno je da u svakom popisu može biti i onih ljudi, koji su popisani, a nisu se trebali popisati. A ima i onih ljudi koji se nisu popisali, a trebali su se popisati”.

Naglasio je da Državni zavod za statistiku trebao raditi kontrolni popis odmah nakon popisa, ali situacija oko COVID-a je bila izuzetno teška i u takvoj situaciji jednostavno nije bilo moguće nastaviti s kontrolnim popisom.

Znak za uzbunu

Državna tajnica središnjeg državnog ureda za demografiju Željka Josić naglasila je kako demografi već nekoliko desetljeća upozoravaju na veliki pad stanovništva u Hrvatskoj, dodavši kako je ovaj popis i znak za uzbunu. No, naglasila je kako je to bilo i za očekivati, jer zbog otvaranja granica i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, te zbog boljih plaća i uvjeta u drugim državama, mladi su u velikom broju iseljavali.

Istaknula je da se ne može reći da se ništa ne radi po tom pitanju: ” Radi se, ali u dvije, tri ili četiri godine jednog mandata ne možemo napraviti značajna čuda. Činjenica je da sve što se radi mora se nadopunjavati, izgrađivati i jednostavno poticati da sve mjere i projekti koji se rade budu svima dostupni i budu na razini cijele Hrvatske”.

Demograf Ivan Čipin rekao je kako se može reći da je ovaj popis stanovišta jedan od najcrnjih dana u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

“Nama demografima je bilo sasvim jasno da će brojevi ovim popisom biti ovakvi. Ja sam očekivao recimo, nešto više od 3,9 milijuna stanovnika. Ono što je popis pokazao je da je negativan prirodni prirast doprinio za četrdeset posto smanjenje stanovnika, a negativne netom migracije za čak šezdeset posto. Što će biti u budućnosti, za broj stanovnika u sljedećih deset godina, sigurno će to biti i manje nego što je danas, a za koliko će biti manji to ovisi o rađanju, umiranju i migraciji”.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.