fbpx
FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

DEKANICA AKADEMIJE DRAMSKIH UMJETNOSTI: ’Trenutno smo zaprimili 24 prijave, većinom bivših studentica i studenata’

Autor: Matea Vidić

Ukupno 24 prijave za spolno uznemiravanje primila je na Akademiji dramske umjetnosti, dekanica Franka Perković Gamulin, potvrdila je za HRT. Radi se o 16 anonimnih prijava te osam potpisanih.

Slučajevi, govori, se odnose na razdoblje od 1990-2019. godine, a optuženi su profesori između 50 i 55 godina starosti. Optužile su ih, većinom, bivše studentice ili studenti, a prijave se odnose na sadašnje ili bivše zaposlenike te vanjske suradnike Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Ulazeći u detalje samih slučajeva, govori kako se većina odvijala izvan same akademije, a najteža zlostavljanja događala su se po principu jedan na jedan. Ponekad je, govori, bilo i svjedoka.

Ističe i kako se ne radi o činovima silovanja, nego o bludnim radnjama i uznemiravanju.

“U ovom trenutku nemam nikakvu potrebu razgovarati s tim ljudima dok ne budem imala kompletne podatke. Dok uz pomoć Ureda pravobraniteljice ne prođemo tu klasifikaciju, dok ne vidimo što točno imamo, a onda ćemo pokrenuti naprosto procedure koje su predviđene našim Pravilnikom o radu. Pokrenuti disciplinske postupke tamo gdje imamo temelj da ih pokrenemo. S nekim kolegama ćemo morati obaviti razgovore i prije svega utvrditi što se dogodilo, gdje smo pogriješili i propustili pogledati što se događa i reagirati i na koji način ćemo to dalje spriječiti”, rekla je pa otkrila i kako je i sama znala da postoje osobe koje su sposobne za takvo nešto.
“Imala sam slučaj kao nastavnica, a ne dekanica da je žrtva imala neugodnu situaciju na prijamnom ispitu. Razgovarali smo s kolegom otvoreno, dali do znanja da je to potpuno neprihvatljivo. Radi se o ponižavanju, a ne o seksualnom zlostavljanju”, tvrdi.

Naposljetku, ističe kako prijave i dalje stižu, a da se za samu kaznenu prijavu žrtve moraju odlučiti same, svvojim imenom i prezimenom.

“Dakle anonimna nije dostatna za pravosudni aparat. Zaključno treba reći da je riječ o kaznenom djelu za koji je zakonodavac zapriječio zastarni rok od deset godina od počinjenja djela”, govori.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.