Degradiran sam zbog otkrivanja nepravilnosti u nabavi kamiona

Autor: hina

Usporedbom cijena iz prvog poništenog natječaja s cijenom po kojoj su kamioni kupljeni utvrdili smo veliku razliku. Mislim da je bila čak 14 milijuna kuna - svjedoči Radmilo Jasak.

Bivši načelnik Odjela inspekcije materijalnih resursa u Ministarstvu obrane (MORH) Radmilo Jasak rekao je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je degradiran nakon što je otkrio nepravilnosti u nabavi vojnih kamiona, za što je USKOK kasnije optužio bivšeg ministra Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ivu Bačića.

Inspekcijski nadzor nabave vojnih kamiona koji su, po optužnici, preplaćeni za više od 10 milijuna kuna, Jasak je, kako je rekao, započeo u ožujku 2005. po nalogu tadašnjeg glavnog inspektora generala Joze Miličevića.


U izvješćima o prvom natječaju otkriven je niz nepravilnosti, a stajalo je i da je natječaj poništen jer su sve ponude bile veće od iznosa koji je za nabavu kamiona bio predviđen u proračunu, kazao je Jasak.

Prljava posla

No, on je uvjeren da taj natječaj nije trebalo poništavati, odnosno da se na njega nisu trebale primjenjivati odredbe Zakona o javnoj nabavi. Inspekcija je takav stav zauzela temeljem ranijih mišljenja Ministarstva financija, kazao je, dodajući da se problem mogao riješiti odlukom o nabavi manjeg broja kamiona ili prenamjeni proračunskih sredstava.

Kazao je i da je zaključak prvog natječaja bio da svi ponuđači udovoljavaju traženim uvjetima, što je suprotno tvrdnjama Rončevićeve obrane da su jedino najskuplji Ivecovi kamioni udovoljavali potrebama HV-a.

Nakon poništenja natječaja Ivecovi su kamioni kupljeni izravnom pogodbom, a Jasak tvrdi da ugovor o kupnji inspekcija nije pronašla u evidencijama Službe za ugovaranje i nabavu, iako je u informacijskom sustavu Ministarstva stajalo da su kamioni plaćeni avansno.

Jasak je o tim saznanjima izvijestio svog nadređenog, Ivana Kozlicu, koji je zatražio sastanak s Bačićem, no on ga, tvrdi svjedok, nikada nije primio. Na kraju se glavni inspektor Jozo Miličević u vezi nepravilnosti sastao s Rončevićem, a Jasak je završio izvješće bez uvida u kupoprodajni ugovor.

– Usporedbom cijena iz prvog poništenog natječaja s cijenom po kojoj su kamioni kupljeni utvrdili smo veliku razliku. Mislim da je bila čak 14 milijuna kuna – kazao je svjedok.
Ustvrdio da je zbog svog izvješća degradiran kada je na mjesto glavnog inspektora umjesto Miličevića došao general Mate Obradović.

Božićni domjenak gorkog okusa

– Na božićnom domjenku pred svima mi je rečeno da tko ruši vladu i ministra nema što tražiti u MORH-u -kazao je Jasak. On je potom premješten na niže mjesto u logističku brigadu u Kninu koja je bila pred gašenjem.

Rončeviće odvjetnik Krešimir Vilajtović prigovorio je iskazu svjedoka rekavši da je “proizvoljan, netočan i nestručan”.

Obrana je prigovorila i ranijem svjedočenju državnog tajnika Mate Rabotega koji je kazao da nije bio uključen u nabavu vojnih kamiona, iako je njegovo ime kao odgovorne osobe stajalo na dokumentu kojim su kamioni izravnog pogodbom kupljeni od Iveca.
Raboteg je kazao da je o svemu doznao tek nekoliko godina kasnije, kada se o cijelom poslu počelo govoriti u “kontekstu nekih nedozvoljenih radnji”, a obrana tvrdi da ima snimku konferencije za novinare na kojoj je “branio” sporni posao.

Raboteg će se zbog toga ponovno ispitati na suđenju koje se nastavlja u srijedu, 24. ožujka svjedočenjem zamjenika načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Slavka Barića.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.