Darko Milinović uputio pismo pravobranitelju o pravobraniteljici

Autor: hina

Rad neovisnih institucija ne znači pravo na dezinformaciju ili zaštitu od demantija. Moja je obveza reagirati na neistine, ma iz koje institucije dolazile, smatra Milinović.

Potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva Darko Milinović uputio je danas otvoreno pismo pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću u kom ističe kako ga želi cjelovito informirati u vezi sa svojim odgovorom dječjoj pravobraniteljici, a na koji je Malčić reagirao.

”U povodu Vašeg komentara moga odgovora dječjoj pravobraniteljici, a s obzirom da mi se čini kako niste bili u cijelosti informirani, obveza mi je objasniti sljedeće:

Pravobraniteljica za djecu je konstatirala: ‘Protivimo se mjerama štednje na štetu bilo kojeg djeteta…’, a to je priopćenje uslijedilo, na naše iznenađenje, nakon što je državni tajnik objasnio da restrikcije u dostupnosti zdravstvene zaštite za djecu niti financijeske restrikcije nema.

Tim više, a da i Vas podsjetim, što je liječenje za oko 900.000 djece besplatno, te su oslobođena participacije, a i mnoga prava u liječenju djece tijekom teške recesijske godine nastavkom zdravstvene reforme smo proširili (uveli nove besplatne lijekove, dostupnost posebno skupih lijekova, pokrivanje troškova boravka majke s djetetom, pokrivanje troškova boravka majke kada se dijete liječi u inozemstvu, nabava opreme, dostava lijeka u najbližu ljekarnu…).

Uvjeren sam da mi je obveza i pravo javno iznijeti činjenice u trenutku kada se u javnosti pojave neistine, kao što su one pravobraniteljice za djecu – da su sredstva za liječenje djece smanjena i da se smanjuju prava djece.

Poštujem rad neovisnih institucija kao što je pravobraniteljica za djecu i njihovu neovisnost, ali ta neovisnost ne znači da prije nego što provjeri činjenice iznosi neistine u javnost. Rad neovisnih institucija ne znači pravo na dezinformaciju ili zaštitu od demantija. Moja je obveza reagirati na neistine, ma iz koje institucije dolazile”, kaže se u otvorenom pismu ministar Milinovića pučkom pravobranitelju.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić u priopćenju od 14. svibnja ocijenio je da je izjava ministra zdravstva Darka Milinovića kojom je ”sugerirao” da je neslaganje pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić s njegovom odlukom o spajanju dječjih bolnica ”dirigirana iz nekih drugih centara” neprimjerena i da se ”može smatrati pritiskom na zakonom utvrđenu neovisnost institucije pravobranitelja”.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.