Screenshot Video

DANKO SUČEVIĆ: ‘Može se očekivati da će biti još uhićenja’

Autor: dnevno.hr

Za odgovornost revizora, kazao je kako je to ''skliska'' stvar i kako nije definirana zakonom o reviziji niti zakonom o računovodstvu

O zbivanjima u akciji Agrokor u Dnevniku Nove TV govorio je Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment i ovlašteni revizor.

O prebacivanju odgovornosti uhićenih i  njihovoj (ne)upućenosti, Sučević je objasnio:

”Po zakonu o trgovačkim društvima i o zakonu o računovodstvu o čemu ja nešto znam, odgovornost je na cijeloj upravi. Zakon o računovodstvu izričito kaže da su svi članovi uprave odgovorni za financijska izvješća. Mislim da DORH ide više na kazneni zakon, na zlouporabu u gospodarstvu, na eventualnu prevaru ulagača, pri čemu nisam siguran koliko su svi članovi uprave jednako odgovorni i kako će to sud ustvari tretirati, je li onaj tko je direktno sudjelovao u izradi izvješća odgovorniji od onoga tko je vjerovao njemu. Možemo se sjetiti iz nedavnih primjera da smo isto to imali i s Vladom i raznim Vladinim tijelima, koji su svi govorili – da mi smo samo potpisali ono što nam je prezentirano”.

Za odgovornost revizora, kazao je kako je to ”skliska” stvar. I kako nije definirana zakonom o reviziji niti zakonom o računovodstvu, no ako su sudjelovali u prevari, ona njihova odgovornost postoji.

”Ako su oni potvrdili ono što su uprave krivo prikazivale, tu postoji njihova odgovornost. Po zakonu o reviziji sva revizorska društva moraju biti osigurana od odgovornosti, tako da to implicira da oni mogu biti i terećeni za naknadu štete koja je nastupila njihovim nesavjesnim radom”, rekao je Sučević te zaključio kako se može očekivati kako će biti još uhićenja jer su ovo tek članovi Uprave.

”Nije član uprave samostalno napravio financijska izvješća. Financijska izvješća radi tim ljudi. Ako se sjetimo nedavnih događanja, najvažniji svjedoci DORH-a su nekakvi pokajnici koji su blagajnici, računovođe, oni koji su sudjelovali o tom svemu”, rekao je Sučević za Novu TV, piše dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.