Grgo Jelavic/PIXSELL

Danas blokira radove na pročistaču, a Šprljina tvrtka od Vodovoda naplatila 20 milijuna kuna i još dio od 70 milijuna kao podizvođač radova

Autor: Dnevno.hr

Nakon što su direktor tvrtke Rursus Leon Šprlje i Zoran Majstorović iz PGM Raguse jučer zaustavili radove na polaganju energetskog kabela za pročistač na nerazvrstanoj cesti u Komolcu, za koju tvrde da je dijelom u vlasništvu navedenih tvrtki, nije dugo trebalo čekati reakciju gradonačelnika Mata Frankovića. On je naime novinarima kazao kako „ponovno isti ljudi, koji su naučili samo crpiti od Grada i na njemu se bogatiti neće uspjeti zaustaviti nastavak radova na pročistaču“. Istaknuvši kako se radovi izvode na nerazvrstanoj cesti u vlasništvu Grada Dubrovnika, Franković je naveo kako je Ipsum Leona Šprlje godinama izvodio radove za dubrovački Vodovod, javlja Dubrovnik Press.

Aludirajući kako se kroz godine okoristio na račun Vodovoda, Franković je dalje naveo kako je Šprlje za „bokun ceste od Grada tražio 900 tisuća kuna“.

Da je Šprlje radio za Vodovod na Gornjim selima te da ti radovi nisu izvedeni kvalitetno moglo se čuti i na protekloj sjednici Gradskog vijeća.

Kako doznaje portal Dubrovnikpress.hr Šprljinu Ipsumu je u razdoblju u 2015., 2016. i 2017. godini, dok nad tvrtkom nije pokrenut stečajni postupak, od strane Vodovoda za izvedene radove kao glavnom izvođaču isplaćeno 20 milijuna kuna. U vrijeme dok je Šprlje izvodio radove na čelu Vodovoda bili su SDP-ovac Branko Negodić, a potom Pero Mišković.

Također, Ipsum je kao podizvođač od 2011. do 2017. izvodio radove za tvrtku Cestar iz Splita i to na način da je na nekim gradilištima na koja je uveden kao podizvođač Ipsum postupno od Cestara preuzimao radove, naknadno angažirajući druge tvrtke kao svoje podizvođače.

Tako je u razdoblju od 2011. do 2017. za radove na izgradnji kanalizacijskog sustava u Sustjepanu, Solitudu i Šetališu Nika i Meda Pucića te radove na izgradnji vodoopskrbnog sustava Lokruma i Gornjih sela, Cestaru od strane Vodovoda isplaćeno 70 milijuna kuna, od čega je dobar dio novca naravno završio i na računu Ipsuma.

No, svi ti silni milijuni Ipsum nisu spasili od stečaja. Naime, rješenjem Trgovačkog suda u Splitu – Stalne službe u Dubrovniku u prosincu 2017. pokrenut je postupak radi utvrđivanja uvjeta za otvaranje stečajnog postupka na Ipsumom, tvrtkom registriranom za građevinarstvo i trgovinu. Istim rješenjem za privremenog stečajnog upravitelja nad Ipsumom imenovan je Zoran Miletić iz Splita, a potom je u siječnju 2018. stalnim stečajnim upraviteljem imenovan Vlaho Monković, dubrovačkoj javnosti najpoznatiji po predimenzioniranoj kući koju je izgradio poviše hotela Kompas, kako su svojevremeno pisali neki lokalni mediji.

Inače, gradonačelnik jučer tijekom davanja izjava novinarima nije zaboravio osvrnuti se i na Iva Kralja iz tvrtke PGM Ragusa, a koji je zajedno sa Šprljom prošlog tjedna na spornu cesti izveo kamione i tako zaustavio radove na polaganju energetskog kabela za pročistač.

I dok gradonačelnik tvrdi kako je Šprlje za „bokun ceste“ tražio 900 tisuća kuna, Kralj je gradonačelniku ponudio trampu. Naime, prema izjavi Frankovića, Kralj je predložio da zemljište iza DTS-a, koje je nedavno temeljem sudske presude vraćeno Gradu Dubrovniku, zamijene za nekakvo skladište u Komolcu. Gradonačelnik Franković novinarima nije rekao je li mu Kralj osim zamjene predložio i kakvu vrstu nadoplate jer zemljište iza DTS-a, smješteno u srcu poslovne zone Grada Dubrovnika, svakako vrijedi barem trostruko više nego nekakvo skladište u Komolcu.

U svakom slučaju Grad Dubrovnik pokrenuo je temeljem Zakona o cestama, postupak evidentiranja u zemljišnu knjigu sporne ceste koja osim prema pročistaču vodi i prema obiteljskim kućama na tom dijelu Komolca.

Sukladno Zakonu o cestama Grad bi u konačnici trebao bez većih poteškoća uknjižiti se na navedenu cestu, a tvrtke koje su upisane kao vlasnici dijela ove nerazvrstane ceste, eventualno će biti obeštećene, ali zasigurno ne za nerealne basnoslovne iznose.

Inače, Leon Šprlje, odnosno tvrtka Ipsum kojoj je vlasnik, 2013. godine kupila je zgradu na toj lokaciji od GP-a Dubrovnik u stečaju, i to u natjecanju s dubrovačkim Vodovodom. Ipsum je ponudio 311, a Vodovod 290 tisuća kuna. U međuvremenu je i nad Ipsumom otvoren stečajni postupak, a Šprlje je član uprave Rursusa čiji je osnivač, odnosno vlasnik Dalibor Obradović iz Metkovića koji je bio i prokurist Ipsuma. Inače, riječ je o SDP-ovcu, nekadašnjem kandidatu koalicije SDP-HNS za gradonačelnika Metkovića. Ipsum je nedugo potom za 370 tisuća kuna kupio i okolno zemljište.

Ako je zemljište oko zgrade u kojoj se nalazi tvrtka Ipsum u stečaju Šprlje kupio za 370 tisuća kuna, odnosno i zgradu i okolno zemljište za manje od 700 tisuća kuna, posve je jasno da nije realno od Grada sada tražiti 900 tisuća kuna za puno manju površinu potrebnu za cestu i radove.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.