Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

DALIJA OREŠKOVIĆ: ‘Novi zakon o sukobu interesa ozakonjuje klijentelizam’

Autor: Dnevno.hr

Bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković oštro je kritizirala nacrt novog zakona kojim se regulira sukob interesa. Kaže da ozakonjuje politički klijentelizam.

U zakonu nisu ispunjene prve najave da bi se ovlasti Povjerenstva mogle svesti na provjeravanje imovinskih kartica, no to ne znači da Orešković nema zamjerki.

Smeta joj što u zakon nije uvršten prijedlog Povjerenstva da se pod njihovu ingerenciju stave i direktori trgovačkih društava u vlasništvu županija, gradova i općina, piše Večernji list.

“Koja je logika da zamjenik načelnika jedne male općine može biti u sukobu interesa, a da primjerice šef zagrebačkog Holdinga, s puno većim utjecajem, ne može”, kaže Orešković.

Prema prijedlogu zakona, otvara se mogućnost da se npr. gradonačelnik bez problema nakon isteka mandata zaposli na čelu neke od gradskih tvrtki, što je za Orešković neprihvatljivo.

“To je ozakonjenje najviše razine političkog i stranačkog klijentelizma. U važećoj Strategiji suzbijanja korupcije teži se i zagovara jačanje antikorupcijskih mehanizama na razini regionalne i lokalne samouprave i inzistira na tome da se članovi uprava i nadzornih odbora biraju po kriterijima kompetentnosti i stručnih kvalifikacija, a tu nismo napravili ništa, osim što imamo slučajeve poput imenovanja mlađahnog sina ministra pravosuđa u nadzorni odbor lokalnog komunalnog poduzeća” rekla je Orešković Večernjem listu.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.