Foto: Damjan Tadic / CROPIX

ĐAKIĆ JE JEDNOM REČENICOM ZA DNEVNO.HR SVE OTKRIO: Počinje rat! Najgori dani za Plenkovića tek dolaze

Autor: Iva Međugorac

”Ne želim to komentirati”, tim je riječima nervorzni i neraspoloženi HDZ-ov saborski zastupnik Josip Đakić za naš portal prokomentirao posljednje potrese u vladajućoj stranci, a u kojima se spominje njegovo ime. Dakle, prvi čovjek Hvidre, nije premda smo mu ponudili priliku demantirao medijske napise o tome da je baš on bio taj koji je izrazito burno reagirao nakon što se saznalo da iz Vlade odlazi njegov učenik i pulen, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kojega je reći će zlobnici stvorio upravo Đakić gurajući ga u Karamarkovoj eri u orbite nacionalne politike.

Premda nikada nije bio visokorangiran u stranačkim križaljkama, Đakić je reći će upućeni svojevrsni HDZ-ov vladar iz sjene, ta se tvrdnja može pripisati njegovoj razgranatoj virovitičkoj mreži, ali i činjenici da je upravo taj, podravski ogranak HDZ-ova baza, i jedna od najsnažnijih utvrda, iz koje bi se po svemu sudeći mogla zakotrljati revolucija. Cijenu revolucije, skupo bi mogao platiti premijer Andrej Plenković koji na terenu nema svoje ljude, što su uostalom i potvrdili europski izbori, nakon kojih je na noge ustao crni labud Kopal tražeći sabotere izbora baš u onima koji na terenu u stranačkim ograncima obavljaju svoj dio posla.

Teren je, znade to svatko onaj tko poznaje kako diše HDZ, baza u kojoj svoje ljude ima Brkić, kojega Plenković ionako odavno ne može smisliti, ali teren je i ono na čemu bi Plenković mogao proklizati, što je također vidljivo iz ličkih izbora, gdje je njegova stranka s njegovim čovjekom na čelu slavila pirovu pobjedu. Hoće li se iz virovitičkog lonca, skuhati Plenkovićeva smjena? Hoće li Tolušić biti taj koji će se pridružiti nezadovoljnicima Kovaču i Stieru, koji su premijeru već bacili rukavicu? Lako moguće! Osim što neraspoloženi Đakić nije imao potrebe osporiti medijske napise o njegovoj reakciji na odlazak Tolušića, nije zgorega podsjetiti da se bivši ministar kulture i ranije u stranačkim križaljkama spominjao kao potencijalni kandidat za šefa stranke, osim toga kamen spoticanja Plenkoviću mogla bi biti i činjenica da je Tolušić legitimno izabran potpredsjednik stranke, kojemu su propisivali konzervativni predznak, a koji pak Plenkoviću nedostaje što se također vidjelo na EU izborima, također dobro upućeni krugovi iz Vlade, ovih su dana govorili kako Tolušić također nije ostavku olako prihvatio, već je premijeru jasno dao do znanja da to tako neće ići, pa se može reći da je Plenković dobio bitku, ali rat je tek pred njime. I to iznimno ozbiljan.

Da za Plenkovićev HDZ dolaze burni dani može se naslutiti i iz medijskih napisa o bivšoj ministrici Žalac, koja je kako se navodi kazala da se opsjeća kao silovana, i odbačena žena. Najviše je od svega zamjerila glavnom tajniku stranke i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji je prije nekoliko mjeseci u jeku afera ministrice Žalac i u kojoj je ona aludirala da joj netko te afere podmeće, citirao pjevušeći stihove poznatog splitskog repera Vojka V. “Netko me sabotira i protiv mene lobira, možda je Vlada, možda su Srbi, možda masoni, netko me sabotira”. Taj Jandrokovićev istup Žalac smatra krajnje nekorektnim, pa je pitanje hoće li se s tom nekoreknošću spokojno podnijeti.

Dakićevo kiptanje od bijesa, revolt zbog Vesne Bedeković, ali i činjenica da ga je Brkić zajapurenog morao smirivati za sada ostaju na razini spekulacija, spekulacija koje Đakić nije demantirao, a iz jedne tako trivijalne rečenice, u kojoj odbija komentirati novonastalu situaciju vrlo je jasno dao naslutiti da najteži dani po Plenkovića upravo startaju.

Autor:Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.