Wikimedia

DA SU DANAS EUROPSKI IZBORI: Evo koje stranke bi osvojile većinu mandata

Autor: Dnevno

Za dva mjeseca su izbori za Europski parlament na koje će većina stranaka izaći samostalno, a manji dio u različitim koalicijama. Prema istraživanju HRejting koje za HRT radi agencija Promocija plus, da su danas izbori za Europski parlament, pobijedio bi HDZ.

HDZ bi osvojio najviše – 27% glasova. S gotovo 11% manje glasova slijedi ga SDP koji ima 16,4%. Treći je Živi zid s 9,3%, a četvrta Amsterdamska koalicija s 8,4%. Među prvih pet je i Most koji uživa potporu 6,4% birača.

Listu stranaka ispod izbornog praga predvode Neovisni za Hrvatsku, koji su sa svojih 4,3% tom pragu najbliži. HRejting pokazuje da bi od stranke Milana Bandića s 3,6% kod birača, da su danas izbori, bolje prošla novoosnovana stranka Dalije Orešković – Start koja bi dobila 4,1%.

Skupinu stranaka ili koalicija kojima anketa ne daje nikakve šanse za prolazak u Europski parlament predvodi koalicija Hrasta i konzervativaca aktualne europarlamentarke Ruže Tomašić. Osvojili bi tek 2,8%. Još lošije kod birača prolazi Pametno s 2,6% te vladajući HNS s 2,3% i HSLS 0,7%, piše HRT.

Prema HRejtingu, mandate bi na euroizborima sigurno osvojile četiri stranke, odnosno koalicije. HDZ bi dobio pet, jedan više nego što ima sada, a SDP bi dobio tri. Birači bi u Europski parlament “odveli” i protivnike hrvatskog članstva u Uniji – Živi zid. Oni i Amsterdamska koalicija imali bi po jednog europarlamentarca. Ovo je 10 sigurnih, tzv. fiksnih mandata.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.