fbpx
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

ČVRSTA TROJKA! Milanović sve draži biračima HDZ-a, Mosta i DP-a. Pada mu potpora ljevice

Autor: Dnevno

Trojka –  to je prosječna ocjena rada predsjednika Republike kroz dosadašnji mandat. Najvišu ocjenu dobio je na početku mandata u travnju 2020. – vrlo dobar, gotovo 3.6. Od tada do danas do četvorke više nije uspio doći, vrti se oko trojke, s manjim amplitudama. Sada u siječnju je na stabilnoj trojci, RTL je objavio rezultate CRO Demoskopa o dvije godine mandata predsjednika Milanovića.

Po biračkom tijelu stranaka, najvišu prosječnu ocjenu, četvorku, i dalje mu daje stranka koju je vodio i čiji je kandidat bio – SDP (ocjenjuju ga s 3.77). Ostali su na trojci, od MOŽEMO (ocjena 3.21) preko Mosta (ocjena 3.02), Domovinskog pokreta (ocjena 2.68) do HDZ-a (ocjena 2.65). Ali to je ukupna, prosječna ocjena kroz dvije godine.

Ako se uspoređuju rezultati s početka mandata i sada pokazuje se da mu pada ocjena i među SDP-ovim biračima, i među biračima platforme MOŽEMO, a i nešto među HDZ-ovima, ali predsjednika Republike Mostovi birači značajno bolje ocjenjuju sada, a skočila mu je ocjena i među biračima Domovinskog pokreta.


13 puta za najpozitivca

U protekle dvije godine Milanović je 13 puta biran za najpozitivca, ostale mjesece to je bio premijer Plenković.

U izbornom srpnju 2020. Milanović je najrjeđe biran za najpozitivca. Od početka 2021., kada je krenuo s maratonskim prozivkama svih i svega, Milanović mijenja trend da bi u ožujku skinuo s trona premijera (u ožujku je bio pozitivac za 18 posto ispitanika). Preuzima vodstvo i od tada ostaje na čelu ljestvice najpozitivaca. Najbolji rejting bio mu je u studenom prošle godine na vrhuncu sukoba s vladom, premijerom i ministrom obrane. Njih 23.7 posto, tada ga je izabralo za najpozitivca.

Sada ga birači desnih stranaka, pa čak i samog HDZ-a, češće pozitivno ocjenjuju, dok mu pada pozitivan doživljaj kod stranaka čiji je bio kandidat. U usporedbi s početkom mandata i sada, pad pozitivnog doživljaja među biračima SDP-a iznosi gotovo 7 postotnih bodova (s 58.9 posto na 52.3 posto) iako je i dalje za njih najpozitivniji političar.

Pad je vidljiv  i kod birača ostalih stranaka koje su ga podržavale: HSS (s 48.3 posto na 23.1 posto), HSU (s 46.9 posto na 24.7 posto), IDS-a (s 50.7 posto na 22.3 posto), CENTRA (s 27.4 posto na 14.2 posto).

Istodobno, HDZ-ovi ga birači u protekla tri mjeseca značajno češće pozitivno ocjenjuju u odnosu na početak mandata (10.7 posto ga ocjenjuje pozitivno). Kod Mosta se bilježi skok veći od 16 postotnih bodova (s 18 posto na 34.5 posto) i znakovito da je sada za njih predsjednik Republike najpozitivniji političar. Još veći skok vidljiv je kod Domovinskog pokreta (s 3.6 na 25 posto), odnosno birača Miroslava Škore, a najveći među Hrvatskim suverenistima koji također Milanovića sve češće proglašavaju najpozitivcem (s 0 na 27.6 posto).
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.