Cvitan mora optužiti Mesića – ili netko mora dignuti optužnicu protiv njega i Bajića!

Autor: Marcel Holjevac

Kako mi je osobno u telefonskom razgovoru u svibnju prošle godine potvrdio finski Javni tužitelj Jukka Rappe, oni su poslali dokumente USKOK-u. A poslali su ih i nama, i u njima se jasno navodi da je Stjepan Mesić primio mito od 630.000 eura od ljudi koji su za davanje mita upravo osuđeni.

Stoga je priopćenje USKOK-a, u kom se navodi kako “nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom Patria” ordinarna laž. Ako smo te podatke primili mi, i ako nam je Jukka Rappe osobno telefonom potvrdio da su ih – na njihovo traženje! – poslali i njima, i ne samo one koje mi imamo već mnogo iscrpnije, onda netko mora pred sud. Ili lažu Mesić i Bajić, pa i Cvitan koji je tada bio ravnatelj USKOK-a, ili laže Jukka Rappe a finsko pravosuđe je kaljuža koja osuđuje nevine ljude! Jer, nije moguće dati mito a da ga netko ne primi.

Jukka Rappe to nije rekao samo nama. Istu stvar je rekao i novinarima “Globusa” – citiram:

“Da, bivši predsjednik Stjepan Mesić i bivši direktor ‘Đure Đakovića’ Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od trojice menadžera Patrije”. Bilo je to u siječnju 2013. U međuvremenu, manageri Patrie Heikki Hulkkonen i Reijo Niittynen, koje optužnica izravno tereti da su preko austrijskih posrednika dali mito Stjepanu Mesiću i direktoru “Đure Đakovića” Bartolu Jerkoviću osuđeni su na godinu i osam mjeseci zbog davanja mita za prodaju oklopnih vozila Hrvatskoj. Patria je kažnjena s 297 tisuća eura.

Na naše pitanje kako se u optužnici se na više mjesta spominje ime Stjepana Mesića, a Mesić traži ispriku od Rappea zbog toga, Rappe nam je kad smo s njim razgovarali rekao: “Istina je da se spominje. Ako je netko davao mito, jasno da ga je netko s druge strane primio. Mi vjerujemo da je dio tog novca obećan Stipi Mesiću, da je on primatelj mita, ali, ponavljam, on nije optužen u Finskoj. Optužnicu protiv njega treba podnijeti hrvatska strana. Mi smo im proslijedili saznanja i dokumente”, rekao nam je. “Imali smo suradnju s USKOK-om. Hrvatski članovi u međunarodnom timu istražitelja su tražili neke dokumente, ali ne znamo kakve su zaključke donijeli i dokle su stigli s istragom. Da su napravili neke istražne radnje znamo, jer imamo neke izjave od hrvatskih ljudi, i dokumentaciju od hrvatske strane”, rekao nam je i dodao, “Mi nemamo informacija o tome dokle je stigla istraga u Hrvatskoj.”

Mesić tvrdi međutim da je novac nestao bez traga, kao i čekovi iz Australije koje je pospremio u džep pred kamerama i od onda ih nitko više nije vidio, ali se kune da nisu kod njega i da “nije kriv jer ih nije unovčio” – što je otprilike jednako smisleno kao da je rekao da nije ukrao eure jer ih nije promijenio u kune. Čekovi su, naime, po zakonu gotovina i nije ih potrebno ni u što promijeniti.

U vezi optužbe Mesić je rekao: “Ja ne znam tko je dizao novac u Patriji, ne znam menadžere i ne znam kome su davali novac. Sve je to moguće, ali to s Hrvatskom nema veze, odnosno nema veze s predsjednikom Republike jer je predsjednik vrhovni zapovjednik i nema veze s nabavom bilo kakve opreme i naoružanja. Zato je zaduženo Ministarstvo obrane. Nema ni jednog razloga da se mene ovdje za bilo što tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati”. Ogradio se i Bartol Jerković, odnosno firma kojoj je na čelu: “Po našim saznanjima, u presudi se spominje gospodin Bartol Jerković kao osoba kojoj su osuđeni obećavali davanje mita. Međutim, i prema riječima samog finskog tužitelja u ovom slučaju nema nijednog dokaza kako je gospodin Bartol Jerković primio mito. Prema našim saznanjima, u Republici Hrvatskoj i Republici Finskoj ne vodi se nikakav kazneni postupak protiv gospodina Jerkovića. Stoga nema nijednog činjeničnog razloga preispitivanja mandata gospodina Jerkovića kao glavnog izvršnog direktora društva ‘Đuro Đaković’ Specijalna vozila d.d.”.

Podsjetimo, Mesić je prvo negirao da se njegovo ime uopće spominje u optužnici, a kasnije je, suočen s činjenicama, rekao da svi (osim njega) lažu i da je netko u Patrii zamračio pare pa optužuju njega. Zanimljivo je da kad smo ga mi iz Dnevnog uputili na to da imamo optužnicu u kojoj se izrijekom spominje njegovo ime rekao kako on nama ništa ne vjeruje (na što smo morali ljubazno uzvratiti komplimenti i poručiti mu da ne vjerujemo niti mi njemu, ali ćemo svakako vjerno prenijeti sve što nam ima za reći). “Očekujem da će mi se Finska ispričati, jer je to notorni bezobrazluk. Samo neka me tuže pa to je sve u redu, to je državni bezobrazluk i očekujem ispriku. Ali takve optužbe dolaze od medija poput vas, ja vama ionako ništa ne vjerujem i neću demantirati ništa što vi napišete,” rekao nam je.




Cijeli ovaj rašomon se bazira na dvije stvari. Prva je ta da Mesić i ostali tvrde da nisu i ne mogu biti krivi, jer Finci protiv njih nisu niti digli optužnicu. “Mi nismo ni optuženi”, kažu oni. Istina je da nisu, i neće, jednostavno zato jer oni nisu finski državljani, nisu počinili nikakvo krivično djelo u finskoj, a najvažije od svega, međunarodni ugovor koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010. godine o međunarodnom istražnom timu za slučaj Patria, prema kojem je državno odvjetništvo svake zemlje dužno procesuirati svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su sudjelovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patria.

Dakle, vađenje na to da ih “Finci nisu niti optužili” je bespredmetno, jer to nije njihov posao, niti oni to smiju. Zajednička istraga je nedvojbeno ustanovila da su Mesić i Jerković sudjelovali u kriminalnim aktivnostima, pa stoga Cvitan i Bajić, sustavnim ignoriranjem tog slučaja i neprovođenjem istrage, te nedizanjem optužnice, čine krivično djelo i krše međunardni ugovor.

Mesić se vadio i na to da nikad nije primio posrednike Wolfa i Riedla, rekao nam je doslovce “te ljude ja nikad nisam sreo i nikakve veze s Patriom ja nemam”, no knjige ulazaka i izlazaka s Pantovčaka su od jučer u rukama nove predsjednice, pa ne bi trebao biti problem provjeriti jesu li ta dvojica dolazila Mesiću. On nam se zakleo da nisu, ali poznato je da Mesić nije uvijek govorio istinu, ponekad bi ponešto i zaboravio, godine valjda. Recimo zaboravio je da je cinkao potpisnike deklaracije i obrušio se na njih u “Vjesniku”, što je ostalo zapisano, zaboravio je da je pjevao Juru i Bobana pa je iskrsnuo video na Youtubeu, zaboravio je da zvao Polančeca u Podravku da da kredit njegovom prijatelju Mlađanu pa su iskrsli zabilježeni brojevi koji su zvani iz predsjedničkog ureda, zaboravio je da je uzeo čekove pa je opet iskrsnuo video, i tako.




Druga stvar na koju se optuženi vade je ta da finski sud nije dokazao da su oni ti koji su primili mito, što je potvrdio i Jukka Rappe. “Na sudu je dokazano da je milijun i pol eura mita (od ukupno 3,7 milijuna) bilo namijenjeno direktoru tvrtke Đuro Đaković Bartolu Jerkoviću. Finski je dvojac mito dao austrijskom posredniku Wolfgangu Riedlu, a ovaj ga predao drugom posredniku, Walteru Wolfu, koji je zadržao dio novca. Dogovor smo rekonstruirali iz dokumenata i poruka koje su međusobno slali, no dalje od Wolfa nismo više mogli pratiti tok novca i nemamo dokaza da je Jerković primio bilo kakav novac” rejao je Rappe za Večernji list. No u optužnici se isto tako jasno opisuje susret Waltera Wolfa s Mesićem i bivšim premijerom Franjom Gregurićem nakon kojeg je menadžere Patrije obavijestio da je njihova potpora osigurana.

Finski sud to, jasno, nije dokazao, niti je to uopće dokazivao, jer se to njih ne tiče – a ne tiče ih se jer Mesiću nisu niti sudili, pa stoga nisu niti dokazivali ništa u vezi s njim.  To, naravno, ne znači da Mesić nije kriv, kako on i USKOK tvrde. Ali znači da je hrvatsko pravosuđe dužno pokušati dokazati taj dio optužnice! No, Mesić će i dalje manipulirati time kako ga nitko ne optužuje ni za što, pa stoga ne može niti biti krv, i kako njegova krivnja u finskoj nije dokazana. Samo zaboravlja pripomenuti da ga nitko ne istražuje niti itko što dokazuje samo zato jer je hrvatsko pravosuđe, što je zorno dokazao slučaj Perković, udbaška ekspozitura. Zato neće biti dovoljno tek suditi Mesiću, već i onima u samom pravosuđu koji njega, Perkovića, i ostale iz “službe” već godinama štite.

Autor:Marcel Holjevac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.