Robert Anic/PIXSELL

Čuvaj se Krule, stiže bloger ‘Todor’!

Autor: Marin Vlahović

Ivica Todorić piše dnevnik, ali ne u zatvoru, već na internetu. Na njegovoj stranici https://www.ivicatodoric.hr/blog možete mu poslati i poruku. Eto, i Todorić je postao bloger. Legendarni bloger Krule sada ima ozbiljnu konkurenciju. Šalu na stranu, s obzirom na kratko pamćenje naših građana, nema sumnje kako će i najomraženiji oligarh u zemlji ubrzo skupiti zavidan broj sljedbenika, pogotovo ako ekipa iz PR službe bude odgovarala na svaki mail, jer to je ono što mali ljudi žele. Hoće da ih veliki čuju i uvaže njihovo postojanje. Predlažem da isti tim otvori i stranicu na Facebooku, kako bi fanovi mogli pratiti Todorićeve misli i aktivnosti.

Blog će promijeniti nepopularnost u narodu

Stvarno ne znam što je s našim ljudima. Uzmimo, recimo, Ivicu Todorića. Dugo je suvereno upropaštavao male poljoprivrednike, seljake i poduzetnike te vladao zemljom kao najbogatiji i najmoćniji čovjek u državi, ali očito je s time bio nesretan. Zato nam je darovao sve svoje dugove. Ti dugovi njemu više ništa ne znače. On sada teži višim ciljevima i vrijednostima. Dok je harao zemljom, nešto je nedostajalo u njegovom životu. Nije bio popularan u narodu, niti blizak s građanima. Ovaj blog će i to promijeniti. Spustit će se Todor Veliki s visina i postati jedan od nas. Družit će se, barem virtualno, s napaćenim pukom i nakon nekog vremena nas sve uvjeriti kako smo, u stvari, isti. Nas je država pokrala za stanove, plaće, mirovine, radna mjesta, tvornice i socijalnu pravdu, a njemu je uzela otoke, vile, helikoptere i golemi koncern „Agrokor“. Ali nemojmo cjepidlačiti. Nije važno tko što posjeduje. Ključno je uvjeriti ovce kako je država kriva za sve.

Zavaljao Ruse

Vjerujem da će Poletaev i Graf, iz ruske Sberbank, biti oduševljeni s njegovom stranicom. Zavaljao ih je, zajedno s kamatama, za milijardu i pol eura, ali mora mu se priznati da ima jaja. Umjesto da rasprodaje svu privatnu imovinu, i moli Ruse da mu ne skinu glavu, čovjek se odlučio upustiti u spisateljske vode. Možda iz tih zapisa nastane i kakva knjiga, zasigurno budući bestseler. Prva objava blogera „Todora“ brutalna je. Naime, Todorić, ili neki njegov sluga, napisao je da podržava osnivanje saborskoga istražnoga povjerenstva. Genijalno! To bi valjda trebalo uvjeriti građane da je Todorić čist kao suza.

Ipak, malo je naivno. Naime, već i djeca u školi znaju da se istražna povjerenstva u Hrvatskoj osnivaju kada istragu treba onemogućiti. Povjerenstvo obično sačinjavaju provjerene face, par bivših udbaša, KOS-ovaca i nekoliko ljigavaca koje je služba davnih dana učlanila u političke stranke, i onda takve individue zasjedaju iza zatvorenih vrata. Kad smisle kako će formulirati zaključak, pozovu tajnicu i ona tada natipka na nekoliko stranica papira nešto što se zove izvješće. To se izvješće pročita novinarima koji onda o tome objave vijest i svi su zadovoljni. Gospoda su istražila, a rezultat istrage uvijek je isti. Nije potrebna istraga, odnosno ako i jest, ne zna se tko bi to trebao dalje istraživati. I na tome sve staje.

Todorićeva djelomična istina

Što se tiče Todorića, njegova priča, djelomično je istinita, i nama svima, već dobro poznata. Znamo da više od trideset godina, još od vremena komunizma, djeluje u veoma bliskoj suradnji s obje velike partije i njihovom cjelokupnom infrastrukturom. Ne znamo cijelu hobotnicu, ali smo poprilično sigurno da ima stotine, ako ne i tisuće krakova. Njegovo je priznanje zakašnjelo, i to nekoliko desetljeća. Valjda nakon svega ne očekuje simpatije građana? Uostalom, da mu se carstvo održalo, nikada se ne bi pretvorio u drukera ili makar blefera, nego bi mudro šutio, sve do smrti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.