Ćurković: ‘Nećete gradonačelniče vi voditi sjednicu jer ću je prekinuti na duže’

Autor: hina

Željko Kerum predložio je da grad Split žurno zatraži odgodu roka predstečajne nagodbe tvrtke koja upravlja Spaladium arenom Sportski grad TPN na kojem bi se našla ponuda da grad Split preuzme njezine dugove od 53,5 milijuna eura.

Bivši gradonačelnik Splita i vijećnik Hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum predložio je u utorak na sjednici Gradskog vijeća da grad žurno zatraži odgodu roka predstečajne nagodbe tvrtke koja upravlja Spaladium arenom Sportski grad TPN na kojem bi se našla ponuda da grad Split preuzme njezine dugove od 53,5 milijuna eura, no Gradska uprava poručila je kako nema odgode.
“Predlažem da grad već danas zatraži odgodu roka predstečajne nagodbe te da angažira revizora na temelju čijeg bi nalaza grad napravio svoj plan predstečajne nagodbe koji bi išao u prilog gradu, a ne konzorciju tvrtki Konstruktor, IGH i Dalekovod, koje su gradile Spaladium arenu”, rekao je Kerum, kojeg je u raspravi poduprlo više vijećnika, ali reagirala je pravnica u Gradskoj upravi Slavica Radić poručivši kako nema odgode roka predstečajne nagodbe.

“Krajnji rok predstečajne nagodbe je 18. travnja ove godine. Radi se o predstečajnom planu koji je Fina prije četiri dana objavila na svojoj stranici i nema odgode”, rekla je Radić.

Kerum je rekao da bi se grad Split trebao pokušati dogovoriti s bankama u vezi s dugom i kreditima koje su banke dale za izgradnju Spaladium arene čiji su izvođači radova bili Konstruktor, IGH i Dalakovod.

Petar Škorić (HDZ) istaknuo je kako je nužno građanima objasniti da se predlaže da grad Split „preuzme na sebe otplatu kredita od 46 milijuna eura te osam milijuna eura kamata, a privatnim potpisnicima ugovora o javno-privatnom partnerstvu (JPP), poduzećima Konstruktor inžinjering, IGH i Dalekovod, osigurava elegantno besplatan izlaz bez novog troška”.

“Žalosno je gledati da središnja država promatra grad Split kao pečenu turističku kokoš na ražnju, koju će kroz unaprijed donesene brutalne poreze oguliti do kosti, a ni na jedan način nije spremna pomoći gradu Splitu u rješavanju ove situacije”, rekao je Škorić.

Replicirao mu je SDP-ov vijećnik Gojko Čepo, koji je rekao da je ugovore o projektu Spaladium arene sklapala HDZ-ova vlast na gradskoj i državnoj razini, a Škorić mu je uzvratio kako je projekt Spaladium arene svojedobno jednoglasno prihvaćen u Gradskom vijeću te su ga poduprli i vijećnici SDP-a.

Čepo je tijekom rasprave kritizirao i novinare te kamermane koji prate rad sjednice, rekavši da se “unose u lice vijećnicima”.




Marijana Puljak (Nezavisna lista) ponovila je kako se protivi tomu da u vezi sa Spaladium arenom grad preuzima dug od 53,5 milijuna eura. I njoj je replicirao SDP-ov vijećnik riječima: “Mislio sam da ste Vi i Vaša lista koja se zove ‘Za pametne ljude i pametan grad’ dublje ušli u problem Spaladium arene, ali niste.” Puljak je rekla da će ubuduće na takve Čepine istupe tražiti zaštitu predsjednika Gradskog vijeća Borisa Ćurkovića.

Gradonačelnik Baldasar izvijestio je vijećnike kako je danas dobio dopis od Erste banke, koja je kreditirala izgradnju Spaladium arene, a u kojem se upozorava da će u slučaju neuspjeha predstečajne nagodbe grad Split biti u težoj situaciji jer će biti odgovoran za vraćanje bankovnih kredita dodijeljenih za njezinu gradnju.

Kerum je upozorio kako grad treba izbjegavati spor s bankama jer su one u povoljnijoj poziciji.




U jednom trenutku današnje sjednice predsjednik Gradskog vijeća Boris Ćurković (SDP) ukorio je gradonačelnika Ivu Baldasara (SDP) jer mu je sjedeći u neposrednoj blizini savjetovao kako će postupiti.

“Nećete gradonačelniče Vi voditi sjednicu jer ću je prekinuti na duže”, upozorio je Ćurković gradonačelnika.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.