Patrik Macek/PIXSELL

CURE NOVI DETALJI U AFERI SMS: Lažna prepiska pronađena i u računalu kuma Milijana Brkića

Autor: Dnevno

“Ono su dokazi koje sud prihvaća. Samo slušajte šta kažem i bit ćete slobodni. Tu je svastika, Cvitan i još puno toga. Imate dosta da bacite ljagu na istragu. Trebam vaše odvjetnike hitno. Ako mogu doć u Belišće, nađemo se u kafiću. Za njih sam Željko. Dat im sve s naputcima i Zdravko Mamić će biti slobodan”,  poslao je Varga u SMS-u Zdravku Mamiću lani u srpnju.

Stoji to u optužnici protiv informatičara Franje Varge i Blaža Curića koja je stigla na Županijski sud u Osijeku. Uz lažiranje SMS-ova za Zdravka Mamića, za što ga se u istrazi sumnjičilo, Vargi se optužnici, pak, na teret stavlja i krivotvorenje prepiske za Ivicu Todorića, i to između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić, te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru, piše Večernji list.

Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje. Uloga Blaža Curića, kuma Milijana Brkića, bila je, po optužnici, da Vargi pribavi brojeve telefona premijera i ministrice Dalić. Vargu se tereti kako je od sredine 2017. do 20. rujna lani izrađivao lažnu komunikaciju “u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja” na suđenju Zdravku Mamiću, kao i u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije. “Iz te lažne korespondencije proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovih prava”, navodi USKOK.

Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao – slučajno, “na jednom serveru dok je igrao igrice”. Uvjeravao je istražitelje i kako je riječ o originalnim porukama, te da je Ivica Todorić tražio da on za njega radi, ali ga je Varga odbio. Todorić je, pak, porekao da uopće zna tko je Franjo Varga.

Naveo je, pak, kako je “u proljeće 2017. više puta primio dokumentaciju koja se odnosila na nezakonito postupanje najviših državnih dužnosnika vezano za slučaj Agrokor”.

“U početku sam ju smatrao nevjerodostojnom. No, kada su u medijima objavljene e-mail poruke Martine Dalić oko pisanja Lex Agorkora, dostavio sam tu dokumenatciju odvjetnicima, a oni su je proslijedili DORH-u”, svjedočio je Todorić. U istrazi je pribavljena i dokumentacija koju je bivši šef Agrokora predao sudu u Londonu, a glavni mu je adut upravo tvrdnja da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje i kako se protiv njega vodi politički postupak.

Dio lažne korespondencije koju je Varga sačinio za aferu Agrokor pronađen je i na računalu Blaža Curića, a on se od prvog dana brani šutnjom. Branio ga je i Varga, poričući da mu je Curić dostavljao ikakve brojeve. Ipak, “iskopana” je iz njihova prepiska kojom Varga traži od Curića broj M. Dalić, a ovaj mu ga i šalje.




S nepoznatog broja toga je 20. rujna Franji Vargi stigla poruka, a on je na to pitao “A tko je to?”

“Skužit ćeš, samo odgovaraj sa da i ne… – stiže novi sms. Varga je odmah potom pokušao nazvati Blaža Curića, ali mu se ovaj nije javljao. Za USKOK je to dokaz kako je Varga prepoznao Curića kao pošiljatelja.

Pretragom mobitela pronađena je intenzivna prepiska koja je započela oko 22.20 sati. Trenutak je to kad su “pukle” tajne USKOK-ove mjere protiv Varge.




“Šta je bilo?” pita Varga Curića.

“A šta nisi razumio?”, odgovara Curić.

“Sve briši i maknu apsolutno sve aparate ama baš sve”, nastavlja Curić.

“Zašto?”, zanima Vargu.

“Stvarno te ne razumijem”, odgovara Curić.

“Maknuo sam sve”, šalje zatim Varga.

“Ako nije dovoljno onda ne znam što još da ti kažem, sam očisti apsolutno sve”, poručuje Curić.

“Jesi maknuo sve? Sve sa čega si radio?”, priupitao je Curić, a ovaj odgovara da jest.

Supruzi se Varga kasnije požalio: “Uplašio me Blaž”.

Franjo Varga piše 9. kolovoza Zdravku Mamiću:

“Ono što radim na Vrhovnom sudu ubacujem kao da se suci o ZM dopisuju s Cvitanom, to će morat rušit optužnicu. Dakle, imate Ostojića, Cvitana , imate čak i razgovor u kojem se traži kazna za vas, to je tražio netko iz DORH-a, dalje u DORH-u sam oko druge optužncie izmijenjao dokazni amterijal njihov. Bez brige, srušit ćemo sve”

“Ovisi o presudi, mi ćemo koristiti taktiku koju sam predložio Londonu, ići na žalbu i oplesti po DORH-u i po sudu u Osijeku. Samo mi vjerujte”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.