CULEJ ODAO POČAST UBOJICI DJECE! Čovjeka koji je pobio cijelu obitelj naziva ‘prijateljem’?

Autor: Marin Vlahović

Saborski zastupnik HDZ-a Stevo Culej, objavio je na svom facebook profilu fotografiju Tomislava Madija zvanog Chicago. Uz fotografiju, Culej je napisao-„zbogom prijatelju“. Prijatelj Steva Culeja, umro je nakon dulje i teške bolesti. Tomislav Madi, bio je predratni kriminalac, koji je sredinom 80-ih otišao u Ameriku. Kada je 1991. počeo Domovinski rat, Madi se vratio u Hrvatsku i pridružio HOS-u.

Zbog boravka u Americi, Madi je navodno sam sebi nadjenuo nadimak „Chicago“. Tim nadimkom, Madi je valjda odavao počast zloglasnim mafijašima iz američke povijesti, poput Al Caponea. Prema nalazima vještaka na suđenju zbog ubojstva obitelji Olujić, Madi je bio osoba prosječnih intelektualnih sposobnosti, ali kao ličnost, latentno agresivan i egocentričan. Zapovijedao je postrojbom mlađih vojnika, među kojima je bilo i onih koji su tek napunili osamnaest godina. Madi, koji je bio u ranim tridesetim godinama života, lako se nametnuo svojom reputacijom mladićima, koji su ga se zapravo bojali, i bespogovorno izvršavali njegove zapovijedi. Kao zapovjednik satnije HOS-a, koja se u vrijeme zločina 17. veljače 1992. u Cerni, nalazila u sastavu Hrvatske vojske, Madi je bio pravomoćno osuđen zbog kršenja Ženevske konvencije i zapovijedi bestijalnog ubojstva četveročlane obitelji Olujić. Uz supružnike Radomira i Anicu, koja je po nacionalnosti bila Hrvatica, ubijena su i njihova djeca, maloljetna Milena Olujić i dvanaestogodišnji dječak Marko Olujić. Olujići su prije ubojstva prodali poslovni prostor u Vinkovcima, pa je Madi pretpostavio da u kući imaju veću količinu novca, što se pokazalo kao kriva pretpostavka. Olujiće su ubili zbog 1500 maraka, nešto nakita i lovačke puške. Sve što su opljačkali, vojnici su predali Madiju.
Za pravosuđe RH, uključujući i Vrhovni sud, nema nikakvih dvojbi da je Tomislav Madi dao jasne i precizne zapovijedi o ubojstvu čitave obitelji Olujić. Ovaj zločin, srušio je i mit o bezgrešnosti HOS-ovaca u Domovinskom ratu. Sudac Županijskog suda u Vukovaru, prilikom izricanja presude Tomislavu Madiju i neposrednim počiniteljima zločina, citirao je posljednje rečenice Milene Olujić, koje je maloljetna djevojka napisala u bilježnicu. „Bezizlaznost nikada ne vidim, jer uvijek u meni ima nade da će sve jednom proći, da će meni netko pružiti ruku spasa i spasiti me ponora.

Nadam se da će sunce i meni svanuti te da će zrake svjetlosti doći i do moga srca. Ali ljubav i razumijevanje je spas za sve, treba živjeti i voljeti i čvrsto biti na zemlji i ne pokolebati se ni pred čim.“ – glasi citat iz bilježnice koji je pročitao i sudac Ante Zeljko. Pobornici teorija urota, nikada neće priznati da je Madi kriv za ovaj svirepi zločin. Uostalom i sam „Chicago“ je na suđenju ustrajao na tezi da je njegov progon politički motiviran. Naši sugovornici, koji su kao pripadnici HV-a boravili na istom području, rekli su nam da se Tomislav Madi ponašao kao gospodar života i smrti. Isto su tvrdili i neki svjedoci na suđenju. Po svemu sudeći, nema nikakvih dvojbi da je Madi izdao neposrednu zapovijed. Jedina neodgovorena pitanja u ovom slučaju, nisu vezana uz ulogu Tomislava Madija. Do današnjeg dana, ne zna se tko je osoba pod nadimkom „Bosanac“. Isto tako, kružile su priče da je prvotna zapovijed stigla iz Zagreba. Doduše, to je možda bila namjerna glasina, kako se ne bi previše tragalo za počiniteljima. Zbog svega navedenog, uoči obljetnice pada Vukovara, ne smijemo Madija stavljati u istu kategoriju heroja poput Blage Zadre i drugih heroja koji su časno branili Vukovar i dali svoj život za slobodnu Hrvatsku.

I dok komentiramo skandalozne najave iz Srbije, koja podiže spomenike tobožnjim generalima, u stvari masovnim ubojicama koji su napadali Vukovar, radi društvene i moralne higijene, nije naodmet da priupitamo, je li primjereno da jedan saborski zastupnik javno odaje počast čovjeku koji je pravomoćno osuđen za izravnu zapovijed smaknuća jedne čitave obitelji? Naravno, slažemo se da o pokojnicima treba govoriti sve najbolje, ali kada netko iza sebe ostavi tragove smrti, kao Tomislav Madi, onda je možda etički ispravnije, njegovu smrt barem prešutjeti.

Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.