fbpx

Crno naličje medija: Honorarci zakinuti za temeljna prava

Autor: dnevno.hr

Težnja tvrtki za profitom, spremnost honorarnih suradnika da godinama rade ne pitajući za temeljna prava, nebriga državnih tijela da uvedu reda u područje rada – stvorilo je kombinaciju na štetu suradnika, ističe Sindikat novinara Hrvatske.

U povodu iznenadnog masovnog otkazivanja suradnje honorarnim suradnicima Hrvatske radiotelevizije, Sindikat novinara Hrvatske ponovo upozorava na nedopustivo velik udio rada na crno u medijima. Ističu kako se taj rad prikriva ugovorima o djelu i autorskom djelu, te tzv. RPO statusom kojim se honorarce sve češće prisiljava na upis u registar poreznih obveznika.

HRT započeo s ‘bolnim rezovima’: 300 honoraraca dobiva otkaz

– Time se stječe formalno pokriće za raširenu praksu zakidanja medijskih suradnika za temeljna prava iz rada. Honorarni i RPO suradnici (koji su formalno samostalni poduzetnici!) svakodnevno u punom radnom vremenu rade u prostorijama i po nalogu poslodavca i na njegovim sredstvima, ne smiju surađivati s drugim medijima, a zakinuti su za osnovnu sigurnost ugovora o radu koja bi im pripadala s obzirom na način na koji rade za poslodavca – ističe sindikat u priopćenju.


Naglašavaju kako je primjer honoraraca HRT-a drastičan je zbog broja suradnika, te brzine i bezobzirnosti kojom im se prekida višegodišnja suradnja na HRT-u.

‘Uprava HRT-a radi za Novu TV, a da ih se počne istraživati svi bi završili u zatvoru’

– Sindikat novinara Hrvatske godinama je pokušavao riješiti pitanje stalnih honoraraca u medijima. Uz pomoć Državnog inspektorata tijekom godina postignuti su određeni uspjesi, i na HRT-u. Ali, težnja tvrtki za profitom, spremnost honorarnih suradnika da godinama rade ne pitajući za temeljna prava, nebriga državnih tijela da uvedu reda u područje rada – stvorilo je kombinaciju na štetu suradnika. Mnogi od njih i nakon niza godina svakodnevnog honorarnog rada nemaju ni jedne godine radnog staža.

Posljednji trzaji trojice HDZ-ovih cenzora – Kunića, Stipića i Popovca

Osim što se honorarnim i drugim oblicima neformalnog rada zakidaju brojni suradnici u medijima (i drugim djelatnostima), zakida se i državni proračun, pa bi se nadležna državna tijela morala konačno pozabaviti tim problemom, upozorava sindikat i dodaje kako je posebno žalosno to što je uvođenjem tobožnjih samostalnih poduzetnika koji svakodnevno crnče u medijima i Državnom inspektoratu izbijena iz ruku mogućnost nadzora nad kršenjem radnog zakonodavstva.

– Ako tvrdimo da pripadamo Europi, podsjećamo da je niz zemalja EU počeo priznavati nužna prava iz rada i tzv. neformalnim radnicima – primjerice pravo na otkazni rok, otpremninu, osnovno socijalno osiguranje. Bilo bi pošteno da i javna HRT svojim dugogodišnjim suradnicima prizna barem nešto od toga. A i u pregovorima o nacionalnom kolektivnom ugovoru za novinare i radnike u medijima, poslodavci bi trebali prestati s praksom da automatski odbacuju obvezu da i stalnim honorarnim suradnicima priznaju nužna prava iz rada – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Gabrijela Galić.
Večernji, Novi list, HRT, Glas Istre.., u okovima krize i cenzure

Dok EPH ukida sve više izdanja, otpušteni novinari doslovce gladuju
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.