Photo: Dubravka Petric/PIXSELL, Ilustracija

CRNA LISTA HRVATSKIH SUDACA! Sumnje na afere, mito, malverzacije s milijunima: Najkontroverzniji popis u državi!

Autor: Iva Međugorac

Nazvavši se ‘reformatorom hrvatskog pravosuđa’ odbjegli Zdravko Mamić nedavno je prozvao suce s osječkog Županijskog suda, a da u Mamićevoj reformi možda i ima ponešto istine vidljivo je iz posljednjih događanja, odnosno uhićenja triju sudaca Ante Kvesića, Darka Krušlina i Zvonka Vekića.

Nije međutim Mamić u svojim posljednjim istupima prozivao samo privedenu trojku. Ako je vjerovati njegovim tvrdnjama, koruptivna mreža koja se splela oko domaćeg pravosuđa daleko je šira od onoga što je običnim smrtnicima zamislivo.

Kleptomanom, kriminalcem i varalicom Mamić je svojedobno nazvao predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, koji se dakako od njegovih prozivki ogradio, no Mamić i dalje stoji pri svojem, dok je Sessa u međuvremenu odustao od kandidature za još jedan mandat na čelu ovog najvažnijeg suda u zemlji.

U svojim prozivkama Mamić se “očešao” i o suca zagrebačkog Visokog prekršajnog suda Nediljka Bobana, ali i na kompletan pravosudni sustav. Kritike na račun hrvatskog pravosuđa uz pomalo uljuljanu oporbu nerijetko iznosi i predsjednik Zoran Milanović koji je u sukobe s premijerom Andrejom Plenkovićem ušao baš zbog novog predsjednika, odnosno predsjednice Visokog suda, pri čemu je predsjednik nedavno žestoko kritizirao čak i Ustavni sud iznoseći mantru koju je ovih dana ponovio Krunislav Olujić tvrdeći kako je domaće pravosuđe pod utjecajem HDZ-a.

Teza je to koja se često potencira u javnom prostoru, a kada je govorio o vezi između politike i pravosuđa Milanović je prst uperio u HDZ-ova doajena Vladu Šeksa, koji se također od tih predsjednikovih teorija ogradio.

Da i bez ovog posljednjeg slučaja u našem pravosuđu nešto ne štima, moglo se vidjeti i prije nekoliko tjedana na video snimci iz konobe Pršut u kojoj je Željko Kerum okupio splitske suce na proslavi rođendana bivšeg nogometaša Ivice Mornara.

Na rođendanskoj proslavi Kerumu se tako pridružio prvi čovjek splitskog Županijskog suda Bruno Klein, predsjednik Upravnog suda u Splitu Silvio Čović, sudac Županijskog suda u Splitu Miho Mratović i njegov kolega s Općinskog suda Tomislav Zlodre, kao i glasnogovornik Županijskog suda u Splitu Dinko Mešin.




Da priča bude do kraja apsurdna, upravo se na splitskom Upravnom sudu vodi upravni postupak između trgovačkog društva Krušica i Ministarstva graditeljstva. Na čelu trgovačkog društva inače je Kerumova supruga Fani.

Nešto prije ovog Kerumova druženja sa sucima, uhićen je sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Mihael Kovačić i to zbog sumnji na malverzacije u stečajnim postupcima koji su, kako tvrde istražitelji, trajali godinama.

Svojevremeno je hrvatska javnost svjedočila slučaju bivšeg suca Vrhovnog suda Bariše Gašpara koji je 2014. godine osuđen jer je primio 25 tisuća eura mita od člana uprave tvrtke Civitas Nova kako bi ubrzao rješavanje sudskog spora za kojeg je ta tvrtka bila zainteresirana.




Nepravomoćno je na zatvorsku kaznu osuđivan i petrinjski sudac s Prekršajnog suda Stevo Bunčić koji je od muškarca odgovornog za dva prometna prekršaja tražio tisuću eura mita kako ga ne bi osudio.

Posebno paradoksalna je priča o suspendiranim sucima, koji i tijekom procesa suspenzije primaju polovinu sudačke plaće. Tako se, recimo, pod suspenzijom desetak godina nalazio sudac Općinskog suda na Krku Marin Črnje zbog kaznenog postupka u kojem ga se teretilo da je odbjeglom tajkunu Miroslavu Kulti asistirao prilikom izvlačenja desetak milijuna kuna iz Tiska.

S dužnosti je u listopadu 2011. godine suspendiran sudac Općinskog suda u Splitu Robert Pešutić, u njegovom slučaju spominjalo se primanje mita, protuzakonito posredovanje u sudskim postupcima te zlouporaba položaja i ovlasti.

Ovo su tek neki od primjera da stanje u hrvatskom pravosuđu nije dobro, ali odavno je poznato da je ovo ionako sustav u kojem je jedan pas osuđen zato što je lajao, dok stotine tajkuna i kojekakvih aferaša suspektnih biografija slobodno hodaju zemljom.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.