Crkvenac: Bog s vama, nisam primio mito od Daimlera

Autor: hina

Svota za podmićivanje u Hrvatskoj bila je 4,7 milijuna eura za posao vrijedan 85 milijuna eura.

Za bivšeg ministra financija Matu Crkvenca, jednog od trojice ministara potpisnika ugovora o nabavi 210 vatrogasnih vozila s konzorcijem Daimler, najbolje što se dogodilo u toj aferi podmićivanja jest brzina nagodbe i priznanja krivnje aktera pred sudom u Washingtonu, a, kako je s tim u vezi izjavio Hini, nikada mu nitko nije nudio novac ‘niti mi se netko usudio natuknuti da je posrijedi potplaćivanje i podmićivanje’.

– Jasno je da smo mi koji smo potpisivali posao za Hrvatsku pod najvećom sumnjom, kao i cijela Račanova vlada, pa me raduje brzina odvijanja događaja jer se sada može pratiti trag novca i vidjeti na koji je način Daimler AG ‘izvozio korupcijski posao’ u čak 22 zemlje te gdje je novac završavao’ rekao je Crkvenac.


Odbijajući svaku pomisao da je sam upleten, na pitanje sumnja li na ministre Jurčića i Lučina Crkvenac je odgovorio: ‘Bog s vama, ne sumnjam ni u njih.’ Upozorio je pritom na činjenicu da je Račanova vlada djelovala do 2003., a predstavnik Daimlera Gero Hermann ‘uz odobrenje uprave’ priznao je krivnju te tvrtke za podmićivanje dužnosnika hrvatske vlade od 2002. do siječnja 2008.

Američki partneri

Uputio je istražitelje i novinare na ured za javne nabave jer su ondje izvorni dokumenti i ponude za sklopljeni posao. Crkvenac je rekao kako ništa ne zna o objavljenome Hermannovu priznanju da je svota za podmićivanje u Hrvatskoj bila 4,7 milijuna eura za posao vrijedan 85 milijuna eura, te da su, po dokumentaciji suda, isplate za hrvatske vladine dužnosnike išle preko IM Metala, tvrtke iz Ozlja, u visini oko 3,02 milijuna eura, te daljnjih 1,673.349 eura preko američkih tvrtki Biotop i MRC iz Delawarea i Wyominga.

Na pitanje sumnja li u IM Metal i kriminalne aktivnosti, Crkvenac je odgovorio kako nema baš nikakvih spoznaja. A na pitanje koji bi to načini bili da se kroz IM Metal, bez odgovornosti uprave ili vlasnika tvrtke, odlijeva dio novca u džepove podmićenih vladinih dužnosnika, Crkvenac je odgovorio kako je moguće da se dio novca vodio kao za školovanje ljudi, ili izvlačio za precijenjene dijelove u nabavi i slično, te da je u konačnici novac mogao završiti na računima korumpiranih dužnosnika.

Ne pokušavajući braniti nikog tko bi mogao biti kriv, rekao je kako postoji mogućnost da je novac završavao gdje nije trebao, to jest svugdje u svijetu, a da u to izravno nisu bili uključeni vlasnici ili uprava IM Metala.

– Izašlo na vidjelo koliko su akteri bili verzirani u izvozu korupcije i kriminala čim se to proteglo na 22 zemlje svijeta – rekao je Crkvenac.

Ustvrdivši kako zaista nema predodžbu o tijeku novca u toj aferi i da su to samo špekulacije, rekao je kako je sada važno da se zna gdje je početak da bi se moglo tragom novca utvrditi i gdje je kraj, to jest gdje je on završavao.
Američki je sudac na temelju nagodbe izrekao presudu po kojoj je podružnica Daimlera ETF u Hrvatskoj dužna platiti 29,120.000 dolara u roku od 10 dana od njezina izricanja kao novčanu kaznu i odštetu za podmićivanje u Hrvatskoj.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.