fbpx
Foto: Dnevnik Nove TV

COVID-POTVRDE IMAJU JEDNU OGROMNU MANU! Znate li kako ih je moguće zloupotrijebiti?

Autor: Iva Međugorac

Premda se u Hrvatskoj koja bilježi rekordan broj zaraženih koronavirusom odnedavno primjenjuju covid potvrde bez kojih državni službenici ne mogu doći na svoja radna mjesta ako se nisu prethodno testirali, evidentno je kako covid potvrde ipak imaju jednu veliku manu.

Naime, one vrijede i onda kada su vlasnici potvrde zaraženi koronavirusom. Tada nastupa mjera samoizolacije, ali bez obzira na to potvrda ostaje aktivna pa se primjena potvrde svodi na osobnu odgovornost svakog pojedinca.

Kod provjere covid potvrda nitko ne može znati je li osoba zaražena jer tzv. covid redari nemaju uvida u medicinski karton građana te je slijedom toga moguća zlouporaba covid-potvrda, pomoću koje onda zaražene osobe lako mogu otići u poštu, Finu ili na neko drugo mjesto na kojem se potvrda od građana zahtjeva. Tako i cijepljene osobe mogu širiti zarazu.


Na ovu temu oglasili su se i iz Agencije za komercijalnu djelatnost te u razgovoru za Jutarnji potvrdili kako u ovom trenutku ne postoji metoda kojom bi se obustavile ili privremeno suspendirale izdane digitalne potvrde.

Te su problematike svjesni, i ona se ne odnosi samo na Hrvatsku, pa se stoga na razini Europske komisije razmatra riješenje za ovu situaciju.

Inače je trenutno na razini EU izdano preko 600 milijuna covid potvrda, a koliki je postotak stanovnika EU s važećim potvrdama, a koji su zaraženi nakon cijepljenja ili ranijeg preboljenja, no u svakom slučaju na rješenju te manjkavosti intenzivno se radi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.