Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

ĆORIĆ, VRDOLJAK, MILANOVIĆ I PLENKOVIĆ: Hrvatskoj izručuju Hercegovca koji ih povezuje

Autor:

Bosanskohercegovački sud donio je pravomoćno riješenje temeljem kojega je dopustio izručenje Milenka Bašića Hrvatskoj. Vlasnik tvrtke Lager iz Posušja inače je i jedan od osumnjičenih u aferi Vjetroelektrane, u kojoj je prvoosumnjičenoga nekadašnja državna tajnica i bivša HDZ-ovka Josipa Rimac.

Odlukom suda u susjednoj BiH odbačena je Bašićeva žalba na prvostupanjsku odluko istog suda, a po kojoj je također bilo dozvoljeno Bašićevo izručenje Hrvatskoj. Potvrđeno je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za to da se Bašića preda hrvatskom pravosuđu. Međutim, konačnu odluku o njegovom eventualnom izručenju donosi BIH ministar pravosuđa odnosno Josip Gubeča, član HDZ-a BiH.

Podsjetimo, uz Bašića hrvatsko pravosuđe od Bosne i Hercegovine zatražilo je i izručenje Dragana Stipića – direktora Bašieva Lagera, no u ovom slučaju Swud BiH tek je donio prvostupanjsku odluku odbivši objaviti sadržaj te odluke uz obrazloženje kako nema dokaza za to da je Stipić primio pisani otpravak.

Inače, hrvatsko pravosuđe izručenje ovog dvojca zatražilo je radi sumnje da su počinili kazneno djelo davanja mita radi trgovanja utjecajem, a sumnja se da je to počinjeno s početkom 2018. godine te je trajalo do konca svibnja ove godine. Uskok uz to sumnjuči niz hrvatskih državnih dužnosnika, ali i poduzetnika u čuvenoj aferi Vjetroelektrane, a uz trgovinu utjecajem tereti ih se i za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti, kao i za davanje te primanje mita.

Bašića i Stipića tereti se s obrazloženjem kako su nudili 45 tisuća eura bita Josipi Rimac u svrhu pogodovanja tvrtki Cemp pri dobivanju dozvola za njihovu vjetroelektranu Krš-Pađene. Priča o ovoj vjetroelektrani startala je zapravo još 2012. godine, tada je grupacija Lagert grupa na čelu s Bašićem od austrijskih tvrtki Bewag i Verbunt kupila energetsku tvrtku Cemp, koju su osnovali austrijski investitori koji su još 2003. imali namjeru razviti projekt vjetroelektrana na jadranskom priobavlju.
Kada su nakon devetogodišnje borbe s hrvatskom administracijom ulagači iz Austrije odlučili napustiti našu zemlju, u priču ulazi Bašić zbog čije se sprege s hrvatskim političarima oglašavao niz hrvatskih dužnosnika. Bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy prozivala je tadašnjeg premijera Zorana Milanovića jer je navodno njegov pokojni brat Krešimir lobirao za Lager. Bivši ministar gospodarstva prozivao je svojeg prethodnika Ivana Vrdoljaka za pogodovanje, a osim toga Krš-Pađene se u dijelu medija spominjao kao projekt kojem se išlo na ruku kada je Plenkovićeva Vlada podigla naknade za obnovljive izvore energije. Projekt je kritizirao i bivši mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, on je naime svojedobno izdao rješenje da investitori moraju napraviti postupak procjene utjecaja na ekološku mrežu, ali kako Dobrovića u Ministarstvu zaštite okoliša uskoro zamijenjuje HDZ-ov Tomislav Ćorić tako on poništava to riješenje, a Cemp biva oslobođen izrade studije na kojoj je mostovac inzistirao.

Projekt ne samo da je nastavljen već je GBOR prema nekim tezama iz Domovinskog pokreta odobrio Cemtu kredit od 590 milijuna kuna. grupacija Lager koja stoji iza Cempa godišnje uprihodi oko 500 milijuna kuna, a uz ostalo se bave prodajom i servisom građevinskih strojeva te rudarske opreme, Lager je generalni zastupnik velikih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva, a u BiH posluju i u Ljubuškom gdje je smještena tvornica za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalniuh tereta. U Hrvatskoj Bašićeva firma posluje u Karlovcu i Donjem Stupniku, a u medijima se spominjao i njegov brat Ivan Inje Bašić koji je uhićen zbog sumnje u malverzacije prilikom uvoza automobila te utaje poreza.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.