fbpx
Photo: Igor Kralj/PIXSELL

ĆORIĆ U OKRŠAJU S MILANOVIĆEM: Na što predsjednik aludira?

Autor: Iva Međugorac

Na tapeti predsjednika Zorana Milanovića uz brojne druge protagoniste političke scene ovih se dana našao i ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

“Taj “mađarski potrčko” će meni dijeliti lekcije? Pa on prvo sve javlja Mađarima, a tek onda nama. Ćorić je 2012. bio docent na Ekonomskom fakultetu i njegov CV se tada preko Davora Bernardića našao na mojem stolu. Htio je promociju, ali ja takve dotepence nisam primao. Pa se onda uvalio u HDZ. Zato sam ja za Plenkovića Milanović, a za Ćorića “gospodin predsjednik hrvatske republike””, rekao je predsjednik države kojemu je Ćorić ubrzo odgovorio tvrdeći kako je njegova jedina veza sa SDP-om ta što je sanirao štetu nastalu nakon njihove Vlade.

Ipak, oni koji poznaju ministra Ćorića opisuju ga kao probitačnog i ambicioznog mladića, no kako kažu, za njegov uspjeh i politički napredak velike zasluge ima i njegova supruga Dubravka. Krajnji je cilj u samim začecima njegova političkog proboja bio ovog mladog stručnjaka ubaciti u visoku politiku, no suprotno uvriježenim mišljenjima, Ćorić nije uvijek bio naklonjen HDZ-u, štoviše, prvi njegov i izbor njegove bolje polovice bio je SDP, zbog čega je navodno Dubravka Sinčić-Ćorić sastavila suprugov životopis i ponudila njegove usluge toj stranci, iz koje su dobili odbijenicu.

Premda SDP-ovac Boris Lalovac korijene vuče iz Ploča baš kao i ministar Ćorić, odbio ga je pogurati, boreći se za vlastitu poziciju, jer je i jednome i drugome cilj bilo Ministarstvo financija. Tako SDP nije prihvatio njegov angažman, a premda je poslije o tome javno govorio sam Lalovac, Ćorić je tvrdio da to nije istina. Bila ili ne bila istina, Ćorić svoj angažman nastavlja u HDZ-u. Obiteljska prijateljica Ćorićevih Sabina Škrtić u tome pomaže današnjem ministru preko svojih medijskih veza i jednoga portala. Ćorić s HDZ-om ostvaruje suradnju u Karamarkovom mandatu.

Iako je Dubravka Ćorić uz ostalo preko svoje prijateljice Škrtić oblikovala karijeru ministra zaštite okoliša, nedavno se upravo zbog nje našao u problemima i aferi koja je naslućivala potencijalni sukob interesa. Naime, Maja Pokrovac, direktorica lobističkog udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, čiji su članovi izravno sudjelovali u kreiranju premijskog modela, istodobno je i šefica Hrvatskog društva lobista, u kojem funkciju potpredsjednice obnaša Dubravka Sinčić-Ćorić, ministrova supruga i bliska suradnica Maje Pokrovac. Kako je nedavno pisao Nacional, ona je bila spona između Ministarstva zaštite okoliša i OIEH-a, koja je članovima interesnog udruženja olakšala ulazak u radnu skupinu za kreiranje premijskog modela. Ćorićevo ministarstvo dopustilo je da skupina zainteresiranih investitora uđe u radnu skupinu za razradu premijskog modela te tako izravno utječe na njegovo kreiranje po svojoj mjeri i svojim interesima. Nevjerojatna je spoznaja i to da Ćorić kao ministar nadzire HEP koji gradi VE Korlat, dok njegova supruga Dubravka istovremeno radi kao lobistica za vjetroelektrane.

“VE Korlat bit će prva vjetroelektrana u našem proizvodnom portfelju, ali i prva elektrana u Hrvatskoj koja će proizvoditi električnu energiju bez poticaja”, izjavio je svojedobno predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić nakon što je ovo državno poduzeće preko inozemne tvrtke Nordex dogovorilo isporuku turbina za navedenu vjetroelektranu ukupno vrijednih pola milijarde kuna. Međutim, neposredno prije toga Ćorić je na jednom sponzoriranom skupu lobista i dobavljača opreme, u organizaciji udruge OIEH povezane s Hrvatskim društvom lobista, u kojem je potpredsjednica njegova supruga, hvalio vjetar komplimentirajući organizatorima te konferencije kojoj je glavni sponzor bio Nordex, glavni dobavljač za HEP-ovu vjetroelekranu.

“Konferencija Dani dobroga vjetra definitivno je pozitivan iskorak, posebice u kontekstu organiziranog promišljanja vjetrosektora, pa u konačnici i promocije njegovih ciljeva na energetskoj karti Republike Hrvatske. Hrvatska je u 2019. ušla s velikim ambicijama, a jedna od naših ključnih ambicija bila je izrada Strategije energetskog razvoja RH. Ona prije svega pokazuje vrlo jasnu orijentaciju na OIE i na izgradnju infrastrukture. Dosadašnja praksa pokazala je da se sektor proizvodnje energije iz vjetra nekako najbolje snašao, što dokazuje i brojem megavata, a u konačnici i projektima koji su trenutno u razvoju. Ja sam siguran da će buduće razdoblje donijeti afirmaciju prije svega ovog sektora”, rekao je Ćorić na skupu koji je organizirala udruga Maje Pokrovac, šefice društva u kojem je potpredsjednica Dubravka Sinčić-Ćorić.

Njih su se dvije povezale kroz ovu krovnu hrvatsku lobističku udrugu, no i prije toga su blisko surađivale. Naime, dok je Pokrovac radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Sinčić-Ćorić bila je tajnica Hrvatskog društva lobista te su zajedno sudjelovale na okruglim stolovima i konferencijama o lobiranju, u medijima se tada nerijetko napominjalo kako su se obje bavile transparentnošću tog procesa. Ćorićeva supruga, potpredsjednica Hrvatskog društva lobista, vodila je radnu skupinu u Uredu predsjednice koja se bavila brendiranjem, a koja je isporučila preporuke Vlade RH i najavila očekivanja da se pri Vladi RH osnuje poseban ured za brendiranje, što je s njezinim porazom palo u vodu.
“Moja je supruga znanstvenica, članica je HDL-a od njegova osnutka do danas, svi oni koji iole znaju o temi, znaju da se HDL ne bavi lobiranjem, već se prije svega bavi inicijativom da se lobiranje u Hrvatskoj kao aktivnost zakonski uredi”, izjavio je prije nekoliko dana Ćorić, braneći se od medijskih napisa o sukobu interesa. Tada je ujedno naglasio da ni on ni njegova supruga nisu prijatelji direktorice Pokrovac. S prijateljstvom ili bez njega, nedvojbeno je da se Ćorić na krilima vjetra nakratko vratio u fokus javnosti, iz koje je nestao s napisima o čudnovatim grafitima, no nešto prije toga upravo je on žario i palio medijskim prostorom zbog jednog novinarskog pitanja o tome zašto hrvatska nafta završava na preradi u Mađarskoj, a ne u Rijeci.

To ga je pitanje toliko izbacilo iz takta da je novinaru dao do znanja da ga prate na društvenim mrežama. Još se ta hajka nije bila dokraja stišala, a u medijski prostor došla je afera Vjetroelektrane, u sklopu koje se oglašava i Ćorićev prethodnik Slaven Dobrović koji obznanjuje da je Ministarstvo u njegovu mandatu izdalo rješenje u kojem se za te iste vjetroelektrane traži provedba procjena utjecaja na ekološku mrežu. Međutim, Ćorić osobno potpisuje rješenje kojim se ono Dobrovićevo stavlja izvan snage, a to bi pak moglo značiti da Hrvatska krši neke odredbe te ulazi u rizik povlačenja po Europskom sudu za plaćanje kazni, što Ćorić žustro demantira ističući da je sve po zakonu.

I doista, kako zasad stvari stoje, sve je po zakonu, sve je objašnjeno i gurnuto pod tepih, osim što nije pretjerano jasno kako to da je Ćorićevo ime slučajno iskrsnulo i u rafinerijama i u vjetroelektranama pa u konačnici i u Klubu Janafova šefa Dragana Kovačevića.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.