Čobanković danas detaljno svjedoči o ‘slučaju Planinska’

Autor: hina

Bivši HDZ-ov ministar i potpredsjednik vlade Petar Čobanković danas je na suđenju u slučaju Planinska počeo detaljno pojašnjavati kako je došlo do kupoprodaje zgrade od koje je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader navodno dobio 17 milijuna kuna provizije.

'Bio sam uvjeren da mi nećemo kupiti taj prostor. Vjerovao sam da se imovinsko pravni odnosi neće u potpunosti riješiti', kazao je Čobanković, prisjećajući se kako je od bivšeg HDZ-ovog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića, uz Sanaderov blagoslov, pokušavao kupiti zgradu u Planinskoj.

Zgradu je u konačnici, posredstvom banke, kupio za ministarstvo regionalnog razvoja kojemu je bio na čelu nakon ministarstva poljoprivrede. Čobanković je kazao da je to bio drugi pokušaj državne kupovine Fiolićeve zgrade, nakon što je propao pokušaj da zgradu kupe Hrvatske šume.

Kako je i prije suđenja priznao sudjelovanje u malverzacijama oko zgrade u Planinskoj Čobanković je "sporazumno" osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro.

No, s USKOK-om se nije nagodio i Fiolić, iako je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna "provizije".

Na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo ministarstvo.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.