Ćirilica u Vukovaru prilika je za zajedništvo i opstanak

Autor: hina

Smatramo da je to prilika za unaprjeđivanje međuetničkih odnosa i pomicanje težišta rasprave s osporavanja zajamčenog prava na konsenzualno pitanje kako ostvariti ustavni zakon, a da se uzmu u obzir vrijednosti važne Hrvatima i Srbima Vukovaru radi obnove povjerenje među njegovim žiteljima - ističe se u pismu.

Skupina mirovnih institucija i pojedinaca poslala je danas državnom vrhu otvoreno pismo u kojem, u povodu prijepora oko uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovar, pozivaju na širu raspravu u okviru koje bi se, ističu, proradila prošlost, prevladali postojeći stereotipi i osvijestio značaj zajedništva za opstanak i prosperitet i budućnost Vukovara i cijele Hrvatske.

– Smatramo da je to prilika za unaprjeđivanje međuetničkih odnosa i pomicanje težišta rasprave s osporavanja zajamčenog prava na konsenzualno pitanje kako ostvariti ustavni zakon, a da se uzmu u obzir vrijednosti važne Hrvatima i Srbima Vukovaru radi obnove povjerenje među njegovim žiteljima – ističe se u pismu.

Ocjenjuju kako Vukovar jasno pokazuje koliko je postignuti mir krhak i ne doživljava ga se pravednim, pa se zapravo radi o odsustvu rata bez istinskog mira, pa bi se stoga lako moglo dogoditi da u budućnosti dođe do ponovne eskalacije nasilnog sukoba.

Žele i da se u Hrvatskoj pokrene društveni dijalog o tome kakvu viziju zajedničke budućnosti želimo, kao što su to učinile europske države nakon Drugog svjetskog rata, a koji bi dao odgovore i na pitanja protiv čega se vodio rat u Hrvatskoj te kako ostvariti siguran život u Vukovaru bez mržnje.

Podsjećaju kako u proteklih petnaest godina u Vukovaru nije bilo ozbiljnih međuetničkih incidenata, a postignuta razina tolerancije odvija se uz nepisano pravilo da je bolje i sigurnije da svatko ostane u 'svom dvorištu'. Vukovar je podijeljen no, dodaju, nažalost ima i političara koji 'žive' od podjele i razdjeljivanja, a kada se i postigne dogovor, on se u javnosti percipira kao politička trgovina u korist jedne grupacije.

Izlazak ćirilice u javni prostor prelazi prag do sada postignute tolerancije među žiteljima Vukovara, jer krši pravilo da svatko ima ostati u svom dvorištu, te tako razotkriva postojeći obrazac odnosa, ocjenjuje se.

Pribojavaju se da bi rješavanje nastalog prijepora administrativnim putem, bilo da se radi o uvođenju ili odgađanju uvođenja ćiriličnih natpisa, 'ozbiljno narušilo postojeću razinu tolerancije, a ujedno bi zacementirao postojeći segregacijski i dominacijski obrazac odnosa'.




Mirovnjaci drže kako bi nadležne institucije trebale preuzeti odgovornost za stvaranje prilika koje Vukovarcima omogućuju uključivanje u proces konstruktivne komunikacije, a ujedno ih zaštititi od toga da se na njihovim leđima ponovno lome raznorazni politički, politikantski i drugi interesi.

Među petnaestak potpisnika pisma su Centar za mirovne studije, Grupa mladih Vukovar, Mirovna organizacija Luč, Mirovna organizacija Miramida, Udruga Pobjede, Vesna Teršelič, Srđan Dvornik i drugi.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.