fbpx

CIJENE SKOČILE U SIJEČNJU: Najviše poskupila hrana pa i šećer, jedino riba bilježi niže cijene

Autor: Matea Vidić

S prosinca 2020. godine na siječanj 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, porasle su cijene prehrambenih proizvoda, ali i cijene prijevoza, stanovanja te troškova povezanih s istim.

Najveći rast imali su prehrambeni proizvodi, točnije povrće. Njegova cijena za 4,7 posto je veća od one u prosincu, a rasla je cijena šećera, džema, meda, čokolade i slatkiša, ulja i masti, voća, kave, bezalkoholnih pića, mineralne vode i sokova, ali i kruha i žitarica te mlijeka, sira i jaja.

Za nešto manje od 1 posto porasla je i cijena mesa dok recimo pad cijene ima jedino riba.

Kada se sve to pogleda ukupno, ispada da su na mjesečnoj razini cijene rasle za svega 0,1 posto dok je na godišnjoj razini zabilježen pad o 0,3 posto. Taj pad pak povezuje se sa zimskim sniženjima obuće i odjeće, a rast cijena ublažile su i jeftinije komunikacije te razna dobra i usluge.

Zanimljivo, podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju porast cijena restorana i hotela te rekreacije i kulture.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.