Foto: Damjan Tadic / CROPIX

CIJENE LETE U NEBO: Poskupljuju Hrvatima omiljene namirnice! Ovo su sve zamke Marićeve reforme

Autor:

Premijer Andrej Plenković i glavni blagajnik Lijepe Naše Zdravko Marić zasukali su rukave i javnosti predstavili novi krug poreznih rasterećenja, a premijer je pak najavio kako bi četvrti krug trebao osigurati deset milijardi kuna rasterećenja za građane. U reformi se krije niz mjera koje se mogu okarakterizirati kao ključne, a ono što se posebno izdvaja jest činjenica da bi PDV trebao pasti na 24 posto, što je već usvojena odredba. Plenković se na konferenciji na kojoj je predstavio poreznu reformu pozvao na ekonomske stručnjake koji su na njoj radili, podsjećajući da je to dio HDZ-ova izbornog programa. ”Odlučili smo da osobe do 25. godine oslobodimo poreznih obaveza, a od 26 do 30 godina pola”, najavio je Plenković dodajući da oni koji tek ulaze na trište rada u ranoj fazi poslovnog života ovime dobivaju poziciju koja im omogućuje veće prihode.

Marić je pak naglasio kako je ideja da se, uz dohodak od nesamostalnog rada, obuhvati i onaj od samostalnog rada, što je tema kojom se tek trebaju pozabaviti te je iskomunicirati s koalicijskim partnerima. Uz to, najavljeno je i kako će porez na dobit iznositi 12 posto za tvrtke koje ubiru do 7,5 milijuna kuna prihoda, a prema ministrovoj računici, 93 posto poduzetnika ulazi u tu stopu. Kada je riječ o mjerama za poslodavce, iz Vlade najavljuju neoporezive naknade poput toplog obroka, plaćanja vrtića, dopunskog osiguranja ili pak smještaja.

Tu, međutim, Marićevim škarama nije kraj pa je tako najavio promjene oporezivanja bezalkoholnih pića, i to po udjelu dodanih šećera, čime će se, kako je rekao Plenković, nastojati djelovati na smanjenje konzumacije takvih pića s posebnim naglaskom na djecu. Drugim riječima, najavljen je veći porez na sokove, a osim toga, revidirat će se trošarine na duhanske proizvode i alkohol. Iz Marićevih riječi da se iščitati kako će se do kraja godine ići u pregovore s proizvođačima te da ne smiju ignorirati segment tržišta i eventualne posljedice na tržištu, PDV na hranu za ugostitelje smanjuje se na 13 posto, ali spuštanje te stope neće se odnositi i na sva pića.

Od iduće godine, smanjenjen PDV-a na sve proizvode sa 25 na 24 posto, ono što trenutno stoji sto kuna, trebali bismo plaćati 99,2 kune, no Plenković pritom nije uvažio sugestije da rastereti plaće i svu hranu od poreza. Kada je pak riječ o mladima do 25 godina, oni neće plaćati ni porez ni prirez na svoje plaće, dok će oni do 30 godina plaćati pola predviđenog poreza. Zaposlenik mlađi od 25 godina koji, primjerice, živi u Zagrebu time bi mogao imati plaću veću za 896 kn, ali to je, dakako, ostavljeno na volju poslodavca koji im može ostaviti plaću, a razliku od poreza ostaviti sebi. Iako će poslodavci bez poreza doista moći isplatiti radnicima, primjerice, topli obrok, poskupjet će cigarete, alkohol, ali i sva gazirana pića te pića koja sadrže šećer. Koliko, to zasada nije poznato, jer premda se skrbe za zdravlje nacije, konzumenti alkoholnih pića, kave, pušači i ljubitelji piva godišnje u proračun donesu 5,9 milijardi kuna.

 

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.