Flickr

CIJELA HRVATSKA ŠUTI O OVOME! ZASTUPNIK FRAPIRAO: Sablasna istina o trgovačkim lancima

Autor:

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je da su s posljednjim danom prošle godine neplaćeni porezi svih vrsta iznosili 28 milijardi kuna. paralelno s time zastara je nastupila za 2,7 milijardi kuna.”Znate li koliko je 28 milijardi kuna”, upitao se Lovrinović na konferenciji za tisak u Hrvatskom saboru nudeći i sam odgovor na svoje pitanje. To su godišnji proračuni za sustave zdravstva (23 milijarde) i obrane (pet milijardi). Stoga dodao je nije čudno zašto nam je PDV 25 posto, a Ministarstvu financija napomenuo je bilo je potrebno 250 dana da odgovori na njegovo zastupničko pitanje i definira koliko su u zadnjih deset godina poreza na dobit platili strani trgovački lanci iz sektora poljoprivrede. Od Porezne uprave također nije zaprimio odgovor jer mu je rečeno da se sve takve lance vodi po OIB-u, bez obzira je li vlasnik domaći ili stranac. Stručnjaci iz njegove stranke istražili su pak da u deset godina ni jedan strani lanac nije platio ni kune poreza na dobit.

“Ne samo to, svi su iskazivali gubitak u poslovanju, osim u protekle dvije godine Lidl”, rekao je Lovrinović, upitavši kako je moguće da trgovački lanci deset godina posluju s gubitkom, a nisu propali. Prema njegovim riječima, ako oni ne plaćaju porez nije jasno na koji će se način financirati zdravstvo, školstvo pa i obrana. Pri tom svi domaći lanci plaćaju porez na dobit i svi mahom iskazuju dobit. Prema njegovim priječima, porezni pritisak se vrši na građane, ali i domaće proizvođače, nadzor se šalje kumicama i pekarima. Zastupnik također naglašava kao su i prethodne vlade trgovinu proglasile strateškom djelatnošću i donijele zakon o poticanju ulaganja. Po njemu, netko tko investirea preko tri milijuna eura i zaposli 15 radnika, ne mora deset godina plaćati porez na dobit.

Zbog svega navedenog, Promijenimo Hrvatsku traži da se sektor trgovine izbaci iz investicija važnih za Hrvatsku i time im se ukinu olakšice na porez na dobit, da se sa njima pokuša postići nagodba da plate zaostatke.

Predlaže i da se zastarni rok sa šest produži na 10 godina, te da se Poreznu upravu izdvoji iz politike.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.