Sanjin Strukic/PIXSELL

Četiri fatalne žene: Bernardić u nezapamćenom klinču

Autor:

Ako su u nečemu SDP-ovci transparentni, tada su to javni i bespoštedni napadi na šefa svoje stranke Davora Bernardića, koji se doima kao mačka s devet života, jer svi pokušaji rušenja koji su se odvijali protiv njega, neistomišljenicima nisu pošli za rukom. Usprkos tome što mladi šef Partije uspijeva opstati na čelu stranke, i oni koji ga podržavaju slažu se kako stanje u stranci nije dobro, rejting im je na niskim granama, a uza sve probleme, uključujući i one financijske stranci prijeti raslojavanje.

Bernardić nije loš, složit će se njegovi zagovornici, ali mu manjka iskustva stoga ne bi bilo loše da se SDP ako želi opstati na sceni okrene ka nekome tko ima nešto više političkog staža, a samim time i mudrosti.

U posljednje vrijeme na Iblerovom trgu spominje se tako kao kandidatkinja za šeficu stranke Željka Antunović, nekadašnja Račanova ministrica potpredsjednica Vlade, koju je iz političkog života istisnuo Zoran Milanović, radi kojega objektivno kriza u Partiji i jest ovako duboka. Jer prije nego li je zatvorio vrata i otišao iz SDP-a za sobom je ostavio nered kojega netko s Berinim kapacitetima i iskustvom teško da može očistiti, što uostalom i vidimo iz njihovih dnevno-političkih prepiski i prepucavanja. Antunović bi uistinu i mogla biti neutralno rješenje za ovu stranku, koja je na korak do ponora. Osim što je u najvećoj oporbenoj stranci smatraju uspješnom političarkom, ona u stranačke ratove nikada nije ulazila, već se čak i onda kada ju je Milanović gazio i micao odmjereno držala postrani, što je drže u njenoj stranci odlika pravih političara.

U SDP-u se toliko ozbiljno traga za Bernardićevim zamjenikom da sve više imena izlazi na površinu. Uz one standardne poput Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića i Tonina Picule u prvi plan uz Željku Antunović gura se i nekoliko drugih dama. Jedna od njih jest i Aleksandra Kolarić, koja doduše nije dobro prošla na zagrebačkim izborima za šeficu najjačeg partijskog ogranka. Međutim, Kolarić je žena ogromnih ambicija, a ona je i jedna od onih koje znaju kako ustati čak i onda kada je pad toliko bolan da bi oporavak mogao potrajati dugo.

Kao potencijalna kandidatkinja za predsjednicu SDP-a spominje se i njihova britka saborska zastupnica Sabina Glasovac. Mlada Slavonka koja je političku karijeru izgradila iz Zadra, među članovima Partije ostavila je vrlo pozitivan dojam, ponajviše zbog svojih odvažnih saborskih govora radi kojih uživa sve veće simpatije. Osluhne li želje svojih kolega, baš bi Glasovac mogla biti prva žena na čelu SDP-a. Jedno vrijeme pričalo se kako bi protiv Bernardića mogao ustati koprivničko-križevački ogranak iz kojeg dolazi Zvonimir Mršić, koji se spominjao i kao potencijalni premijer, sve i da Bero ostane na čelu Partije, ali on kako saznajemo trenutno nema tih ambicija, premda je upravo Mršić opcija od koje najviše strahuju u HDZ-u. Uz njega, na rukovodeću poziciju u stranci puca Bojan Glavašević, iza kojega stoji bivši premijer Zoran Milanović. Nakon intenzivnih javnih nastupa pa i kritika na Bernardićev račun, SDP-ovce je zaintrigirala i Kristina Ikić Baniček, sisačka gradonačelnica koja uživa sve više simpatija unutar stranke. Oni koji je poznaju kažu kako ona itekako ima velike ambicije.

”Mogu samo reći da se nadam da će vodstvo na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem znati prepoznati trenutak i časno uzmaknuti i prepustiti kormilo stranke nekom novom timu koji će znati iskoristiti okolnosti i okrenuti kormilo ove zemlje u nekom drugom smjeru”, poručila je nedavno ova svestrana gradonačelnica izrazito zanimljive biografije, ali i još zanimljivijeg načina vladavine jednim od najsiromašnijih hrvatskih gradova.

Da uistinu ima afiniteta za preuzimanje vodstva stranke, može se naslutiti i iz sve češćih medijskih nastupa Ikić Baniček, koje nerijetko koristi baš kako bi prokomentirala stanje u stranci. Svojedobno se sisačka gradska vlast našla u fokusu stoga što je zabranila postavljanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu ispred sjedišta Biskupije. Želju da se Stepincu ispred Biskupije postavi spomenik iskazao je biskup Vlado Košić, s kojim Ikić Baniček ratuje mjesecima. ”Slučaj Stepinac”, nije jedini kojim je Ikić Baniček plijenila pažnju medija, već se u žarištu našla i prije nekoliko mjeseci. Naime, šefica sisačkog ogranka SDP-a povodom Dana branitelja počasne plakete ”Marijan Celjak, junak obrane grada Siska nije dodijelila među ostalim generalima Janku Bobetku i Đuri Brodarcu. Gradska koordinacija branitelja iz Domovinskog rata predložila je 15 imena pojedinaca i postrojbi, kojima je trebala biti dodijeljena spomenuta Plaketa, koja se pak smatra vrijednim vojnim priznanjem, između ostaloga i zato što se dodjeljuje povodom Dana branitelja.

Međutim, na radnoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno je odlučeno, a zatim i prihvaćeno da se brojčano prepolovi prijedlog koordinacije branitelja. Takva odluka dočekana je ”na nož” od strane HDZ-ovih vijećnika pa je na istu reagirala i vijećnica Vesna Štengl preispitujući kriterije i detalje za dodjelu predsjednika Odbora za javna priznanja SDP-ova Željka Đermanovića, čiji je konzultant gradonačelničin zamjenik Ivica Rendulić, a pitanje koje je do danas ostalo visjeti u zraku jest jesu li Bobetko i Brodarac ostali bez plaketa iz političkih razloga.

No, da zaista zna gurnuti se u fokus gradonačelnica je pokazala svojevremeno, kada se obrušila na zagrebačkog kolegu Milana Bandića nazvavši ga licemjerom, štedjela nije ni kolegicu Aleksandru Kolarić zbog prisnosti s Bernardićem. Inače, u Sisku vjeruju kako Ikić Baniček političkog potencijala itekako ima, jer uostalom ona je prva u povijesti toga grada kojoj je pošlo za rukom osvojiti drugi mandat porazivši HDZ-ova Franju Šabana. Ostala je imuna na lokalne prozivke za zaduživanje grada, a nije ostala dužna niti sisačkom biskupu Franji Košiću kada je pozvao građane da joj ne daju glas budući da se radi o osobi koja diskriminira katolike u Sisku, izbacuje vjernike s posla u javnim službama i brani vjerski odgoj u vrtićima, za što su je optuživali sisački crkveni poglavari.

Sisačka policija napisala je protiv nje optužni prijedlog radi omalovažavanja policije, koju je optužila za neprofesionalizam. No, na koncu su od toga odustali. Kako to obično među predstavnicama sisačke političke scene biva, za politički uzlet Ikić Baniček zaslužan je Davorko Vidović, isti onaj koji se svojedobno ozbiljno angažirao i agitirao za sisačku županicu Marinu Lovrić Merzel. Zajedno sa suprugom Ikić Baniček angažirala se u SDP-ovom Forumu mladih od kuda stasa u vijećnicu sisačke Županijske skupštine. Nakon toga ulazi u gradsko vijeće te postaje gradonačelnicom gdje nasljeđuje učitelja Vidovića. Sposobna, artikulirana i žena velikih ambicija po svemu sudeći svim raspoloživim metodama stasa u veliku političarku.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.