Cestari podižu kaznene prijave protiv lokalnih čelnika zbog ‘cijeđenja’ HAC-a

Autor: Miroslav Edvin Habek

Nezavisni cestarski sindikat podnijet će kaznenu prijavu protiv pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko-senjske županije i pomoćnika pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Zadarske županije zbog, kako tvrde, nezakonitih ovrha nad HAC-om.

Nezavisni cestarski sindikat podnijet će kaznenu prijavu protiv pročelnice Upravnog odjela za graditeljstvo Ličko-senjske županije Katice Pripić i pomoćnika pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje Zadarske županije zbog Josipa Matića, kako tvrde, nezakonitih ovrha nad HAC-om u ime komunalne naknade i spornih rješenja prema kojima je s HAC-ovog računa dosad isplaćeno dvadesetak milijuna kuna gradovima i općinama u Lici i zadarskom zaleđu.

Pozivajući se na nedavno rješenje resornog Ministarstva kojim se ništavnim proglašava zahtjev za isplatu 35,2 milijuna kuna Općini Jasenice, cestari tvrde da je to dokaz njihovih tvrdnji o kaznenom djelu – stjecanju bez osnova. Sve to, naravno, u sjeni gradnje autoceste koja je tim područjima ‘prošla’ još 2002. i 2003. Osim toga, Nezavisni cestarski sindikat, prema riječima njegovog predsjednika Mijata Stanića, podnijet će i kaznene prijave protiv čelnika svih općina i gradova koji, prema cestarima, nezakonito potražuju od HAC-a ukupno 160 milijuna kuna. Navedeni gradovi i općine su Perušić, Lovinac, Gospić, Brinje, Posedarje, Benkovac i već spomenute Jasenice. No, najspornije je i cestarima najbolnije što je dio novca u spornim rješenjima već isplaćen.

– Gospić je sa računa HAC-a ‘skinuo’ već 6,6 milijuna, Perušić 4,3, a Lovinac nešto više od 10 milijuna kuna. No, znakovito je da Lovinac sada nije uspio ‘skinuti’ 4,85 milijuna kuna ‘rate’ nezakonitom ovrhom, no s računa HAC-a skinuli su nam ipak oko 397 tisuća kuna. Vjerujem da je, nakon rješenja Ministarstva, to posljednje što će nam uzeti. No, uskoro će to morati vratiti. Zakonski ćemo tražiti povrat od svih tih jedinica lokalne uprave – poručuje Mijat Stanić.

S druge strane, stigle su i prve reakcije na obrat u, kako cestari tvrde, dosadašnjem cijeđenju HAC-a kao bankomata za Kalmetinu i Milinoviću izbornu bazu. Prvi je reagirao agilni načelnik Jasenica Martin Baričević. Nakon što je Ministarstvo graditeljstva definitivno poništilo rješenje Jasenica o naplati kao ništavno zbog pozivanja na retroaktivnu primjenu, Baričević je poručio:

‘Nema govora o retroaktivnoj primjeni. Nećemo odustati od naplate jer nam komunalni doprinos po zakonu pripada – poručio je Baričević u Poslovnom dnevniku naglasivši da će ‘spor s HAC-om tjerat i do Strasbourga’. Prva stanica do Strasbourga ipak bi trebala biti Upravni sud i to u roku od 30 dana od rješenja Ministarstva koje je konačno i na njega nema pravo žalbe.




Autor:Miroslav Edvin Habek
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.