Foto: Dragan Matic / CROPIX

Čelnik Reformista Radimir Čačić ipak ima želju! Hoće li ju Plenković ispuniti? Komentirao i zamjerku da manjine odlučuju o većini

Autor: Dnevno

Čelnik Reformista, Radimir Čačić, danas je u RTL-u Danas govorio o novoj Vladi, te je potvrdio kako očekuje da će netko od Reformista biti državni tajnik u vladi.

“Pretpostavljam da da. Ono na što mi imamo aspiracije su turizam, obrazovanje i regionalni razvoj.

Kaže i da imaju konkretno ime, ali da zapravo ništa ne traže.

“Ne tražimo ništa. Bit ćemo zadovoljni ako nitko od naših ljudi ne bude u vladi, pod uvjetom da to bude isti tretman za sve. Dakle, ako nitko nema državne tajnike, nećemo ni mi”.

Podupire Plenkovića u smanjenju ministarstava

“Neki standard europskih zemalja je od 12 do 16. Kad trebate namiriti masu koalicionih ruku i partnera onda se to često širi pa se stvaraju ministarstava koja objektivno nisu ni postojala.”

“Sad se može ići u suprotno smjeru, sužavanje. To ne rješava pitanje administracije. Ali se šalje poruka i racionalnije i lakše se upravlja.”

Kazao da nema ništa protiv zajedničkog ministarstva sporta, turizma i mladih, te dodao kako po njegovom mišljenju turizam može i s poljoprivredom, gospodarstvom, ali kulturom.

‘To djelomično je populizam, ali poruka je dobra. Ne smije se dogoditi da se uđe u rezanje strukture ministarstava jer tada je to alibi za šest mjeseci do godinu dana nerada cijele administracije. Što je najgore, povećava se broj činovnika. To iskustvo pratim već 20 godina.”, dodaje.

Kazao da još ne zna sva imena koja će biti u Vladi, a misli da ne zna ni HDZ.

Čačić je komentirao i da na području obrazovanja u svojim redovima imaju eksperte i smatra da mogu dati svoj doprinos.

“Svi mogu računati na našu punu potporu u okviru kadra koji je na stolu. Ono što je meni danas posebno programski bilo zanimljivo je činjenica da je premijer sam naglasio spremnost vlade da u prvi plan stavi brzu prugu Zagreb-Krapina-Varaždin-Čakovec. Mislim da je velika i jako dobra vijest za sjever Hrvatske i Hrvatsku u cijelini”, dodaje.

Komentirao je i Borisa Miloševića, novog potpredsjednika u Vladi iz redova SDSS-a.

“Ozbiljan, pametan, smiren, već smo ga vidjeli na funkcijama, nije novost”.

Na zamjerku da su manjine te koje odlučuju o većini, Čačić kaže da su legitimne.

“To nije bez temelja. Naš sustav je ovakav, mi smo najhomogenija država u EU. To nije nešto čime bi se trebali jako hvaliti, ali tako je. Kad je tako, onda je posebno važno da radimo ono što je premijer rekao, da vodimo računa da manjine budu tretirane na najvišoj europskoj razini”.

Na pitanje o ključnim potezima buduće vlade odgovara i da se očekuju odluke EU, odnosno na 10 milijardi u četiri godine te na njihovo pravilno raspoređivanje.

“Ključno je institucionalno se osposobiti kao država u cjelini za preuzimanje tog novca, to nije nimalo jednostavan zadatak. To nas može izvući iz krize”.

Misli da nam ne prijeti val otkaza

“Marić je dao izvješće da ćemo ostati u okviru 25 milijardi kuna deficita, da je stvar kontrolabilna. Svi postoci i parametri koje imamo pokazuju da smo u stanju kao država upravljati krizom”, kaže za RTL.

Na upit hoće li biti novca za obećana povećanja plaće, Čačić kaže: ”Tu ćemo razgovarati, kroz smanjenja poreza idu povećanja plaća. Mi smo imali 4500 kuna kao minimalna plaća, 80000 kuna kao prosjek. Ovdje HDZ predlaže 4250 i 7500, to su sve realni brojevi.”

Čačić potvrdio da ne želi u Vladu: ‘SDP živi od ustaša, zato su doživjeli debakl. Možemo neće opstati’

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.