Čelnica sindikata INAŠ – produljena ruka Šterna i Dragičevića u ratu protiv Mađara

Autor: Dražen Boroš

Zašto su neki sindikalisti godinama šutjeli dok se Ina sustavno uništavala. Očito bilo im je važnije uposliti kompletnu obitelj u Ini a sada odjednom brinu za prava radnika, optužuje najpoznatija hrvatska zviždačica Vesna Balenović.

– Sindikalisti INE su godinama živjeli u tihoj i mirnoj simbiozi sa svim Upravama, potpuno nezainteresirani za brojne afere i kriminal kojim su te Uprave kompromitirale našu nacionalnu naftnu kompaniju, usput uživajući brojne povlastice i izuzetno visoke plaće. Za neke vođe sidikata bilo je bitnije uposliti kompletnu obitelj u INI, nego se zalagati za njeno transparentno poslovanje bez kriminala i korupcije, tvrdi Vesna Balenović, najpoznatija hrvatska zviždačica, žena koja je prije 12 godina izbačena iz Ine kada je ukazala na višemilijunski kriminal. Nažalost ni danas još nije dobila nikakvu satisfakciju iako je Državno odvjetništvo na kraju priznalo kako je bila u pravu.

– Kada sam 2001. upozoravala na kriminalne radnje nekih direktora i članova Uprave od vodstva Sindikata nije bilo niti glasa, upozorava Balenović koja je u siječnju i veljači ove godine šest tjedana prosvjedovala pred upravnom zgradom INE, za vrijeme najjačih hladnoća i snijega. Čak ni tada joj se čelnici sindikata INAŠ nisu udostojili javiti.

Prosvjedi i performanski koje danas po ulicama prave sindikalisti iz Ine imaju i svoju pozadinu.

Naime, predsjednica sindikata INAŠ Maja Rilović godinama je bila produljena ruka bivšeg predsjednika uprave Tomislava Dragičevića. Za to je vrijeme u naftnoj kompaniji uz supruga uspjela zaposliti i obje kćeri ali i oba zeta koji rade na benzinskim crpkama. "Obiteljska" saga Rilovića doživjela je zvjezdani uspon u Ini kada je na čelo NO krajem 2010. postavljen Davor Štern. Tada gospođa Rilović postaje jedna od četiri hrvatska člana Nadzornog odbora i to kao predstavnica radnika. No dodatak od 12-tak tisuća kuna uživala je samo dvije godine a koncem prošle smijenjena je zajedno sa svojim šefom Šternom.

I od tada traje njihovo zajedničko nezadovoljstvo radom mađarske uprave koju su godinama podržavali.

Zato danas mnogi smatraju kako je i ovaj posljednji sindikalni bunt protiv davanja pojedinih benzinskih postaja u koncesiju zapravo tihi rat kojeg Štern i bivši predsjednik uprave Dragičević vode s Mađarima. I to upravo preko Maje Rilović koja je više od desetljeća bila osoba od najvećeg povjerenja bivših šefova. Na tom primjeru se najbolje vidi kako je malo potrebno da se od šutljivog lojalnog djelatnika postane glavni galamdžija.

– Da su sindikalne vođe radile svoj posao kako treba, danas bi INA umjesto o koncesijama razmišljala o rastu i razvoju. Nažalost sve ima svoju cijenu, pa tako i nerad sindikalnih vođa, zaključuje Vesna Balenović.




Autor:Dražen Boroš
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.