Čačićev projekt za izlazak iz krize ne donosi nova radna mjesta

Autor: Damir Kramarić

Ekonomski analitičar ističe da su nam potrebne mjere koje bi potaknule strana ulaganja, a ne novo kreditiranje.

Osvrnuvši se na četiri razvojne točke koje je danas predstavio Radimir Čačić, ekonomski analitičar Damir Novotny istaknuo je da ulaganja u turizam, energetiku, željeznice, te u okoliš doista mogu stvoriti ekonomski rast, no dodaje da u Čačićevoj strategiji razvoja ipak postoje neka otvorena pitanja.

– Pitam se tko bi platio tako velike i skupe projekte kakve priželjkuje Radimir Čačić, jer europski fondovi mogu samo djelomično financirati takav razvoj. Također je ostalo otvoreno pitanje koliko takvi projekti mogu zaustaviti proces gubitka radnih mjesta, odnosno mogu li na dugi rok otvoriti dovoljno novih kvalitetnih zapošljavanja. Mislim, naime, da su osnovne odrednice Čačićeve strategije nedovoljno razrađene upravo u dijelu u kojem se ne vidi kako bi se osigurala kvalitetna radna mjesta – smatra Novotny.


Veći krediti, a manje zaposlenih!

Potom dodaje da smo u Hrvatskoj već imali situaciju da se država zaduživala zbog novih velikih ulaganja, no ta ulaganja nisu dugoročno donijela nova radna mjesta.

– Potrebne su mjere ekonomske politike koje bi potaknule strana ulaganja, a ne novo kreditiranje. Zato je nužno da političke stranke, sindikati i Hrvatska narodna banka usuglase novu ekonomsku politiku, koja bi porezno resteretila investitore, a opteretila špekulante. To se može učiniti oporezivanjem dobiti poduzeća, kao i oporezivanjem imovine, kao što to čine i druge zemlje u svijetu. Treba, nadalje, odvojiti ekonomsku od socijalne politike te stvoriti uvjete za strana ulaganja. Nova kvalitetna radna mjesta najlakše se mogu otvoriti u prerađivačkoj industriji (drvoprerađivačka, prehrambena), medicinskom turizmu (toplice), te u iskorištavanju obnovljivih izvora energije, za što EU najčešće i daje novac – dodaje ugledni ekonomski stručnjak.

No, unatoč svim primjedbama, Novotny ipak pozdravlja Čačićevu inicijativu, jer bar otvara neka pitanja koja vlada Jadranke Kosor nikako da otvori.

Vlada je na potezu

– Mjere nove ekonomske politike trebala bi donijeti Vlada, no ona ne čini baš ništa. Pokušavaju, tobože, pokrenuti nekakav optimizam u ekonomiji, ali čine to bez ikakvog pokrića i osnova, tako da se ekonomski optimizam u Hrvatskoj još ni ne nazire. Nadam se, ipak,da bi do bar malih pozitivnih trendova moglo doći na jesen, nakon turističke sezone koja bi ipak trebala popraviti ekonomsku situaciju u zemlji i donijeti bar zrnce optimizma – zaključuje Novotny.

Predsjednik HNS-a Radimir Čačić je, da podsjetimo, danas predstavio četiri strateške razvojne poluge (turizam, energetika, željeznički sustav, okoliš), odnosno projekte atraktivne za strane investitore temeljem kojih bi Hrvatska, ustvrdio je, do 2015. privukla između 15 i 17 milijardi eura za dugoročan i održiv gospodarski razvoj.
– Vlada se može i dalje ponašati kao do sada, na razini blefa, ili se držati odgovorno i povući ove neizbježne poteze – poručio je čelnik HNS-a.

VIŠE:

Čačić predstavio četiri poluge za oporavak Hrvatske

Autor:Damir Kramarić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.