fbpx

Čačić vrijeme provodi na ručku umjesto u zatvoru?

Autor: Iva M.

Imaju pravo odlaska na sud kao što je to Čačić i učinio, a dopušteno im je i obavljanje neodgodivih poslova koje osim zatvorenika nitko drugi ne može obaviti. Ako je navod našeg čitatelja ispravan, ne treba čuditi da je Čačić pušten na ručak. Pa tko bi pobogu mogao jesti umjesto njega?! O ovim zatvorskim pogodnostima odluku donosi upravitelj na osnovu osobne procjene.

Pitate me kako se osjećam. Pa pogledajte me, mislim da to sve govori- rekao je novinarima nedavno Radimir Čačić kada se pojavio na varaždinskom Trgovačkom sudu zbog sklapanja predstečajne nagodbe za Coning. Mediji su tada pisali kako je bivšem prvom potpredsjedniku Vlade zatvorski režim godi te da je iza rešetaka izgubio nekoliko kilograma. Našeg čitatelja čiji su podatci poznati redakciji čudi kako je Čačić iza rešetaka uspjeo dotjerati liniju jer je, kako nam javlja, viđen prije nekoliko tjedana u rovinjskom hotelu Lone, usred tjedna, iako slobodne izlaske ima samo vikendima.

Upravitelj kaznionice Otvoreno-kazneno popravnog doma u Valturi u telefonskom razgovoru rekao nam je kako s medijima ne smije razgovarati bez obzira na to o kojem se zatvoreniku radi. -Ne vjerujem da je to baš bilo tako- kaže nam upravitelj na slučaj Čačić, a mi se pitamo nego kako je bilo? Opcije za otići na ručak iz zatvora su samo dvije, ili da te netko svjesno pusti ili da se svjesno baciš u bijeg. Također nije jasno ako upravitelj ne zna kako je bilo tko bi onda mogao znati? No, koliko je god dobro štiiti privatnost zatvorenika valja imati na umu da je Čačić političar, javna ličnost koja nakon izlaska iz zatvora lranira povratak na političku scenu pa stoga ne bi trebao biti problem govoriti o tome kako se tretira, a ako se već tretira jednako kao ostali zatvorenici bilo bi krajnje nekorektno da se kao što navodi naš čitatelj viđa po ručkovima.

Premda upravitelj ne vjeruje da je to baš bilo tako, Zakon o izvršavanju kazne zatvora po pitanju izvanrednih izlazaka prilično je jasan. Naime, upravitelj zatvoreniku može odobriti izvanredan izlazak iz nekoliko razloga među kojima su nazočnost pokopu člana obitelji te posjeta teško bolesnom članu obitelji. Zatvorenici imaju pravo sudjelovati na rođenjima, krštenjima i vjenčanjima u obitelji. Također imaju pravo odlaska na sud kao što je to Čačić i učinio, a dopušteno im je i obavljanje neodgodivih poslova koje osim zatvorenika nitko drugi ne može obaviti. Ako je navod našeg čitatelja ispravan ne treba čuditi da je Čačić pušten na ručak pa tko bi pobogu mogao jesti umjesto njega?! O ovim zatvorskim pogodnostima odluku donosi upravitelj na osnovu osobne procijene.


Podsjetimo, Čačić se 17.lipnja javio na izdržavanje zatvorske kazne u Remetincu gdje je prošao Centar za psihosocijalnu dijagnostiku gdje mu je utvrđeno psihosocijalno stanje, a nakon čega je od strane Uprave za zatvorski sistem upućen na izdržavanje kazne u Valturi, gdje je doveden iz Remetinca. U ovom otovreno-kazneno popravnom dobu desna ruka Milanovićeve vlade treba provesti 22 mjeseca na koje je osuđen zbog teške prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je dvoje ljudi poginulo..
Inače, Valtura je specifična kaznionica u kojoj zajedno radi oko 150 zatvorenika i civili ostvarujući prihode zatvoru i sebi. Sudeći po poduzetnosti Radimira Čačića mogao bi ovo postati najbogatiji zatvor u Hrvata. Zatvorenici koji pristanu na rad imaju radno vrijeme od osam sati, a oni u kuhinji i na poljima rade u dvijema smjenama te za svoj rad dobivaju naknadu u iznosu od 400 do 900 kuna.

Otvoreno-kazneno popravni dom u potpunosti se razlikuje od standardnog zatvore jer nije omeđen visokim sivim zidovima s bodljikavom žicoma, a imaju i stručnog učitelja za rad i kontrolu, a radionice nisu odvojene od svijeta već pružaju usluge građanima.
Uz poljoprivredu i stočarstvo u kojima radi većima zatvorenika tu su i radionice održavanja, autoservis sa stanicom za tehnički pregled te radnoterapijska radionica u kojoj zatvorenici mogu biti kreativni. Građani u zatvor mogu doći i naručiti izradu nekog namještaja po cijeni nižoj od tržišne, bilo bi zanimljivo imati ormar kojeg su izradile Čačićeve ruke. No, takav ormar nećete vidjeti jer on radi u knjižnici, a mediji pišu i o tome da je nekoć bahati potpredsjednik vlade postao dobar i uslužan, a knjižnica u kojoj radi ruši sve rekorde. Za razliku od vremene vladanja u kojem je bio omražen sada ga svi obožavaju i poštuju, a on svima pomaže.
Ako tako nastavi Čačić bi iz zatvora mogao ponijeti i suvenire kao što su vaze i svijećnjaci te zdjele i šahovske figure koje također izrađuju zatvorenici.

Autor:Iva M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.