fbpx
Photo: Milan Sabic/PIXSELL

‘TO JE ČISTA DISKRIMINACIJA’ Glas poduzetnika bijesan na Plenkovića: ‘Svoju nesposobnost prebacuju na leđa građana’

Autor: J.A.

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade RH komentirao potpore za očuvanje radnih mjesta.

Podsjetio je kako je Vlada osigurala 11,7 milijardi kuna, s doprinosima 17 milijardi kuna za plaće radnika u privatnom sektoru.

“Što se tiče mjera, mi smo imali različiti intenzitet mjera po mjesecima, za svibanj, mjere je koristilo oko 35 tisuća poslodavaca za 108 tisuća radnika. Ne možemo bezgranično imati ove mjere, okolnosti se mijenjaju, u fazi smo kada su restriktivne mjere svedene na minimum, no i dalje ima sektora kao ugostiteljstvo koji imaju restrikcije na snazi kao i oni kojima je i objektivnih razloga bio onemogućen rad”, rekao je Plenković.

Cijepljenje kao uvjet za potpore?

“Zadaća ministarstva rada i drugih je dijalog sa socijalnim partnerima da pređemo na prilagođene sektorske potpore, one će se nastaviti, no ne prema svima, stekle su se okolnosti jer možemo biti precizniji koga podupirati. Mjere za skraćeno radno vrijeme, 3600 kuna plus doprinosi. Što se tiče cijepljenja, smatramo da bi bilo fer da, ako država u krizi koju je osigurao covid, osigura cjepivo, plaće, bilo bi fer da svatko da neki mali doprinos, ako će netko biti korisnik naknade za očuvanje radnih mjesta, zamolit ćemo da se cijepi. Donirat ćemo 210 tisuća doza cjepiva”, dodao je.

Na konkretno pitanje hoće li cijepljenje biti uvjet za dobivanje potpore, Plenković je odgovorio potvrdno.

“Da, nastojat ćemo to povezati. Tražit ćemo rješenje da bude zakonito”, objasnio je.

Ova zadnja rečenica kao najava eventualnog cijepljenja kao uvjeta za ostvarivanje potpora izazvala je najveće reakcije u javnosti.

Predsjednik Udruge glasa poduzetnika (UGP), Hrvoje Bujas, smatra kako se radi o diskriminatornoj odluci.
“Riječ je o čistoj diskriminaciji poduzetnika. Kako to vladajući uopće misle izvesti. Što je primjerice s obiteljskom tvrtkom koja ima dvoje zaposlenih, oboje su preboljeli covid i imaju pad prometa od 80 posto. I sad oni više nemaju pravo na potpore. Radi se o jednom apsolutno lošem potezu”, rekao nam je Bujas.

Neuspjeh Vlade

Slaže se s izjavom ministra rada i socijalne politike, Josipa Aladrovića, da “što je veća razina procijepljenosti, posljedice za ekonomiju su manje”.

To je istina jer bi se polako vratili u neku normalu, ali Vlada je rekla kako ima za cilj cijepiti 60 posto stanovništva do ljeta i to je propalo. Radi se o njihovom neuspjehu” objašnjava Bujas.

“Sada svoju nesposobnost prebacuju na leđa građana”, dodaje.
Objasnio je kako se UGP ne bavi promocijom cijepljenja jer to nije njihova zadaća.

“Zalažemo se za cijepljenje, ali svatko mora odlučiti za sebe i ništa ne smije biti nametnuto. Radi se o čistoj odluci pojedinca “, napominje.

“Problem je povjerenje građana u Stožer civilne zaštite koji je svojim politikanstvom i dvosmislenim odlukama izgubio svoju svrhu. Krajnje je vrijeme da se Stožer raspusti”, zaključuje Bujas.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.