Foto: Pixsell / Facebook

BUGARSKI EUROPARLAMENTARAC ‘NAPAO’ MILANOVIĆA ZBOG ‘INTIMNOG PROSTORA’: ‘Ogorčen sam činjenicom da to radi jedan član EU’

Autor: J.A.

Predsjednik RH Zoran Milanović nalazi se na slovenskom Bledu gdje sudjeluje na summitu Proces Brdo – Brijuni koji okuplja sve predsjednike država zapadnog Balkana.

Među brojnim temama bilo je i pitanje Sjeverne Makedonije kojoj je Milanović izrazio potporu. Naravno, nije se dugo čekalo na rekaciju s bugarske strane.

Tako je bugarski europarlamentarac Angel Dzhambazki reagirao dopisom ističući kako je “izuzetno neodgovorno sa strane Milanovića da optužuje Bugarsku da ponižava Sjevernu Makedoniju”.

Sporan “intimni prostor”

“Svjedoci smo još jedne antibugarske pozicije, namjerne provokacije našoj zemlji po pitanju gdje nam ne treba ni napetost ni određivanje sklonosti. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović napao Bugarsku i dao neprihvatljive prijedloge za našu zemlju. Gospodin Milanović optužio Sofiju da ulazi u “intimni prostor” Republike Sjeverne Makedonije. Brine ga naš uvjet za promjenu u nekim povijesnim knjigama u Sjevernoj Makedoniji. Upravo u tome vidi ulaz u intimni prostor i najavio je da će mu se “otvoreno protiviti””, napisao je Dzhambazki na Facebooku.

“Hrvatski državni šef je ogorčen činjenicom da ove akcije protiv Sjeverne Makedonije potječu iz zemlje koja je članica Europske unije. I ja sam ogorčen činjenicom da još jedan član te iste Unije potpuno neizostavno napada drugog i zauzima snažnu stranu u sporu u koji nije uključen.

Traži objašnjenje

Predsjednik Hrvatske tvrdi krajnje neodgovorno da Bugarska želi naštetiti Republici Sjevernoj Makedoniji i poniziti je. Još jednom moram ponoviti da ne želimo nikome ništa diktirati. Naša dugogodišnja bitka je u udžbenicima koji obrazuju nove generacije u SJ. Makedoniji.

Iz tog razloga sam signalizirao institucijama koje vode bugarsku vanjsku politiku, odnosno Predsjednika Republike Bugarske i ministra vanjskih poslova. Insistiram putem odgovornih državnih objava koje drže za zaštitu našeg bugarskog položaja, našeg nacionalnog interesa i poduzimanje potrebne mjere tražeći objašnjenje govora hrvatskog predsjednika”, zaključio je Dzhambazki.




Podsjetimo, jučer je Milanović izjavio da se protivi zahtjevima Bugarske prema Sjevernoj Makedoniji. Tvrdi kako je riječ o zahtjevima da se promjene lažni, po mišljenju Bugarske, podaci u makedonskim udžbenicima i nacionalno poreklo može se okarakterizirati kao pokušaj “ulaska u intimni prostor“ strane države.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.